Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Salzburg 20180919 Statsminister Stefan Löfven (S) vid de europeiska socialdemokratiska ledarnas förmöte inför EU:s informella toppmöte i Salzburg. Foto: Lars Larsson / TT

Svensk skepsis till asylsamarbete med Kairo

Samarbete med Egypten kan bli nästa steg i EU:s försök att få bukt med flykting- och migrationskrisen. Sverige tvekar – och vill fortsatt kämpa för en gemensam asylpolitik i EU, trots allt hårdare motstånd.

Inför EU-ländernas informella toppmötesmiddag i Salzburg talar både österrikiske mötesvärden Sebastian Kurz och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk högt och gärna om Egypten.

- Jag hoppas verkligen att medlemsstaterna är beredda på att fördjupa samarbetet med Egypten, men också andra länder i Nordafrika. Egypten är en viktig, eventuell, partner, säger 31-årige förbundskanslern Kurz på väg in till mötet.

"Egyptiska myndigheter har gjort kampen mot människosmuggling till en prioritet. Som resultat har det inte skett några irreguljära avresor från Egypten till Europa i år", berömmer i sin tur Tusk i sin inbjudan till toppmötet.

Svensk skepsis

Tusk vill därför ha stöd för ett toppmöte mellan EU-ländernas ledare och Arabförbundets ledare i Kairo i februari nästa år.

Fast alla är inte förtjusta i tanken.

- Jag är inte övertygad. Jag vill höra mer om vad det finns för substans i det. Man ska inte bara träffas för att träffas, säger statsminister Stefan Löfven (S) till svenska journalister i Salzburg inför EU-toppmötet.

Statsministern betonar att allt samarbete med "tredje land" måste ske i full respekt för mänskliga rättigheter – något som inte allt är fallet i president al-Sisis Egypten.

- Oavsett vilket land vi pratar med så måste vi stå upp för mänskliga rättigheter. Det som görs på den afrikanska kontinenten görs också i samråd med IOM (Internationella flyktingorganisationen) och UNHCR (FN:s flyktingkommissariat) för att vi ska få rätt standard på det, säger Löfven.

I rätt riktning?

Veckans toppmöte i Salzburg är endast informellt och ska inte leda till några beslut. Siktet är i stället inställt på det ordinarie EU-toppmötet i Bryssel den 18–19 oktober.

Donald Tusk är tydlig med att han vill se större enighet.

- I kväll kommer jag att mana ledarna att sluta skylla på varandra om migrationen. Trots den aggressiva retoriken går saker i rätt riktning, hävdar Tusk inför mötet.

- Vi har fått ner antalet irreguljära migranter från nästan två miljoner 2015 till färre än 100 000 i år. Det här är till och med lägre än åren före krisen, säger Tusk.

Budskapet är tydligt riktat till framför allt en som inte är på plats: Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som sedan sitt tillträde i våras skärpt tonen rejält med sina krav på ökad hjälp från andra länder.

Nya gränsvakter?

Inom EU har allt mer fokus på senare tid lagts på ökat gränsskydd.

I Salzburg ska man bland annat diskutera ett nytt kommissionsförslag om att kraftigt utöka gränskontrollmyndigheten Frontex från dagens 1 500 till 10 000 gränsvakter.

Stefan Löfven är samtidigt bestämd över att EU fortsatt behöver driva tanken att länderna solidariskt ska dela på ansvaret för att ta emot de hjälpbehövande.

Då spelar det ingen roll att Sebastian Kurz och Österrike tvekar om det är värt att lägga tid på frågan, anser statsministern.

- Är man ordförandeland då är man till för de länder som ingår i den här organisationen. Vi ska ha en gemensam asylpolitik på plats, det är många länder som menar att det är jätteviktigt. Då ska vi driva det och det är hans skyldighet som ordförande, säger Löfven i Salzburg.