Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Svensk tvekan om gränspolis i EU

Mitt i det oklara läget i regeringsfrågan åker statsminister Stefan Löfven (S) till Salzburg för EU-toppmöte. Ett förslag om att förstärka gränskontrollmyndigheten Frontex med upp till 10 000 gränspoliser väcker kritik.

På onsdag och torsdag möts EU:s stats- och regeringschefer i Österrike för ett informellt toppmöte. Ännu en gång ska de diskutera migration och hur EU ska skydda sina gränser.

I takt med att EU-länderna blivit allt mer oense om hur de ska dela på ansvaret för att ta emot flyktingar har fokus flyttats över till ökat gränsskydd, och hur man ska förhindra att flyktingar ger sig av på farliga resor över Medelhavet.

Frågar man allmänheten – som den amerikanska tankesmedjan Pew har gjort – är en klar majoritet av européerna fortsatt för att hjälpa de som flyr undan krig. Men en lika klar majoritet är samtidigt djupt missnöjd med hur EU har hanterat de senaste årens flyktingkris.

Nytt förslag

I riksdagens EU-nämnd gjorde Stefan Löfven klart att inga beslut ska fattas på mötet i Salzburg. Siktet är i stället inställt på det ordinarie EU-toppmötet i Bryssel den 18–19 oktober.

EU-ledarna ska dock diskutera ett alldeles färskt förslag från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Han föreslår att gränskontrollmyndigheten Frontex ska förstärkas ordentligt med nya gränspoliser, från dagens runt 1 500 till 10 000.

- EU behöver ökad kontroll av sina gränser och ett förstärkt Frontex kan vara en del av det, men det är ett nytt förslag som måste granskas noga, säger Stefan Löfven, som betonar att "det får inte kosta vad som helst".

Frågetecken

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att det finns många frågetecken kring gränspoliserna.

- Ska de kunna posteras utanför EU, inklusive svensk personal? Kan regeringen tänka sig att EU-styrkan är verksam på svenskt territorium, och ska den då vara underställd svensk lagstiftning? undrar Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt uppmanar Stefan Löfven att sätta ned foten på mötet. Löfven betonar dock att förslaget är helt nytt och att han ännu inte har några svar.

Även på EU-nivå finns många frågetecken om hur gränspoliserna ska verka. Oro finns för att de ska överta nationella befogenheter.

Oklart om asylcenter

När EU-ledarna möttes i juni enades de om att utreda nya asyl- och migrationscenter både i och utanför Europa. Inget EU-land har ännu anmält intresse för att ha ett sådant center i sitt land, och inte heller något nordafrikanskt land.

Nyligen var dock EU-toppmötets ordförande Donald Tusk och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz på besök i Egypten. I ett brev till EU-ledarna inför Salzburgmötet berömmer Tusk hur Egypten lyckats stoppa flyktingströmmen till Europa.

Jonas Sjöstedt är tveksam till migrationssamarbeten med, som han säger, fler auktoritära regimer utanför EU.

- Situationen för mänskliga rättigheter i Egypten är under all kritik, säger han.

Stefan Löfven betonar dock att internationella flyktingorganisationer som UNHCR och IOM måste vara delaktiga i alla eventuella samarbeten med länder utanför EU.