Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blommor och en fransk flagga har lämnats i Nice efter attentatet som ägde rum sent på torsdagskvällen. Minst 84 personer dödades när en lastbil körde rakt in i en folksamling under nationaldagsfirandet.

Svenska vittnen i Nice chockade

Flera svenskar blev vittnen till massakern på strandpromenaden i Nice. Kristian Julius och hans sambo Mats slängde sig undan den framrusande lastbilen i sista stund.

Kristian Julius och hans sambo gick på strandpromenaden när han av en slump vände sig om och såg en lastbil.

- Jag tänker en sekund att det är en herrelös bil men sedan fattar jag att det är det ju inte. Så jag skriker åt Mats att vi måste springa åt sidan. Då kommer bilen ifatt och svänger emot oss. Vi springer mer åt sidan och så svänger den förbi bara några meter ifrån oss.

När lastbilen kör mot centrum ser de en man som försöker springa ifatt och öppna dörren, men som skakas loss. Plötsligt kommer människor springande mot stranden och de får hoppa över grindar för att själva ta sig i säkerhet.

- Vi ser två döda kvinnor som har krossats av bilen, de är absolut döda och benen är avbrutna. Då bestämmer vi oss för att ta oss hem. Man vet ju inte, är det fler som är ute? Kan det finnas någon som är ute och går med bombbälte?

Fruktansvärda minuter

Jenny Wenzer satt på en restaurang när människor plötsligt kom springande, skrikande och gråtande.

- Folk trillade omkull och andra sprang över dem, berättar Jenny Wenzer.

Hon hälsar på sin dotter som pluggar franska i Nice och som i går kväll var ute med en kompis.

- Jag försökte få tag på henne, men alla samtal bröts. Det är de mest fruktansvärda minuterna jag har varit med om.

Snart fick hon telefonkontakt och tidigt i morse återförenades de.

- Jag känner fortfarande att jag är i något slags chock, säger Wenzer.

Tusentals svenskar

Många svenskar befinner sig i Nice med omnejd. Omkring 15 000 svenskar har en bostad i södra Frankrike, därtill är många i området på semester.

Svenska Rivieraklubben, med 3 000 medlemmar, och även Svenska kyrkan har öppnat telefonlinjer för oroliga.

- En ung kvinna var nere på platsen när det hände. Hon hade varit där med sina barn och sett döda människor liggande och var rätt chockad, säger Jessica Holmertz vid Rivieraklubben.

Holmertz bor fem minuter från Promenade des Anglais i Nice. Hon och familjen valde att fira nationaldagen med att grilla på terrassen i stället för nere på strandpromenaden på torsdagskvällen, för ovanlighetens skull.

- Sedan såg vi hur folk började springa. Det var fullständig panik. Hemskt, säger Holmertz,