Miljö- och klimatminister Per Bolund fick berätta om svenska klimatlösningar under toppmötet Leaders Summit on Climate. Arkivbild.
Miljö- och klimatminister Per Bolund fick berätta om svenska klimatlösningar under toppmötet Leaders Summit on Climate. Arkivbild. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Sverige fick inviga klimatmötets andra dag

Det amerikanska klimattoppmötets andra dag kickades i gång av Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). Fossilfria lösningar för industrin stod högt på dagordningen.

ANNONS

– Det är verkligen roligt att Sverige fick inleda och sätta tonen för hela mötet, säger en påtagligt upprymd Per Bolund till TT.

Han har just kommit ut från det digitala rundabordssamtal som inledde den avslutande dagen på Leaders Summit on Climate; det klimattoppmöte som USA:s president Joe Biden lovade att anordna under sina första hundra dagar som president. Syftet är att sporra världens länder att höja ambitionsnivån i klimatarbetet.

Per Bolund bjöds in som gäst under ett möte med USA:s klimatsändebud John Kerry förra veckan.

– Han underströk flera gånger hur viktigt det är med länder som Sverige, som tar ett ledarskap, säger Bolund.

ANNONS

Fossilfritt stål

Temat för dagens samtal var innovationer och omställning till en fossilfri industri. Per Bolund berättade bland annat om de svenska projekten att framställa fossilfritt stål, tillverka batterier för elfordon och förnybara drivmedel.

– Det är väldigt tydligt att det är något som USA ser på med stort intresse och inspireras av, och att det arbete vi gör på nationell nivå märks på global nivå och får följdeffekter, säger Bolund.

Strax innan mötet inleddes släpptes nyheten att USA går med i den grupp för industrins klimatomställning, LeadIT, som Sverige och Indien skapade på uppdrag av FN i samband med klimatmötet 2019.

– Det märks att det är ett helt annat USA nu, som har en helt annan drivkraft; från lägsta växeln med Trump till högsta växeln med Biden, säger Per Bolund.

"Guldläge att exportera"

Omställningen till en fossilfri industri beskrivs av flera klimatexperter som ett av de viktigaste stegen för att det ska bli möjligt att klara Parisavtalets klimatmål.

TT: Vad innebär det konkret att även USA nu är med i industrigruppen för klimatomställning?

– Det innebär att de också ska sätta i gång med fulla fart att ställa om sin industri. Då är det klart att Sverige, som redan har kommit i gång och utvecklat nya tekniker kommer att ha ett guldläge att exportera klimatsmarta produkter och lösningar till hela den amerikanska marknaden, säger Per Bolund.

ANNONS

TT: Föll det ut något annat konkret under mötet?

– USA:s klimatsändebud John Kerry var tydlig med att fossilgas är en väldigt farlig väg för världen. Om Europa investerar i fossilgas är det med stor sannolikhet strandade tillgångar inom tio år. Det är också Sveriges position, och vi ställer om till biogas, säger Bolund.

Bad om ursäkt

TT: Diskuterade ni kärnkraft, apropå fossilfria energikällor?

– Nej. Vi pratade mer om de lösningar som kan göra skillnad här och nu. Det var tydligt att kärnkraft inte var något som lyftes upp, säger Bolund.

Ett trettiotal länder och aktörer deltog vid mötet. Enligt Per Bolund passade John Kerry även på att be om ursäkt för den förra administrationens bristande klimatarbete.

– Han bad om ursäkt för att USA inte tog sitt ansvar på den globala arenan, när det gäller att undvika den allvarligaste krisen världen står inför, alltså klimatkrisen. Men nu är det en helt annan administration och en helt annan inriktning, säger Bolund.

Jörn Spolander/TT

ANNONS