Den nya varianten av coronaviruset omikron upptäcktes först i Sydafrika. Världen över – och inte minst i Sydafrika – har nyheten om virusvarianten varit toppnyhet.
Den nya varianten av coronaviruset omikron upptäcktes först i Sydafrika. Världen över – och inte minst i Sydafrika – har nyheten om virusvarianten varit toppnyhet. Bild: Denis Farrell/AP/TT

Sydafrikansk läkare: Milda symptom av omikron

Den sydafrikanska läkare som slog larm om den nya varianten av coronaviruset omikron säger att många av hennes patienter endast visat milda symptom och har kunnat tillfriskna utan att att behöva sjukhusvård. Men hon understryker också att mycket ännu är oklart med den nya varianten.

ANNONS

Angelique Coetzee, som också är ordförande för det sydafrikanska läkarsällskapet, säger i en intervju med nyhetsbyrån AFP att hon de senaste tio dagarna haft omkring 30 patienter som alla testat positivt för covid-19, men som haft symptom som man inte sett förrän dittills.

– Vad som fick dem att söka vård var extrem trötthet, säger hon från sin praktik i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria.

Extrem trötthet är ett ovanligt symptom bland unga patienter, enligt Coetzee som berättar att flertalet i den aktuella grupp som sökte vård var män under 40.

Knappt någon feber

Det visade sig också att knappt hälften av dem var vaccinerade.

ANNONS

– De uppvisade också lindrig muskelvärk, halsont och torrhosta. Endast några få hade en aning förhöjd kroppstemperatur, fortsätter hon.

Symptomen var med andra ord mycket mildare än sådana som patienter med bekräftad covid-19 oftast uppvisar.

Angelique Coetzee larmade de sydafrikanska sjukvårdsmyndigheterna den 18 november efter att hon tagit emot sju patienter med "en sjukdomsbild som inte stämmer med delta" (den virusvariant som är vanligast förekommande i Sydafrika).

Hon säger att sydafrikanska forskare redan då noterat virusvarianten omikron – som då hade fått namnet B.1.1.529 – vilket de också tillkännagav offentligt den 25 november.

Nyheten ledde till panik världen över när nationer försökte stänga ute den nya virusvarianten genom att hejda flygresor mellan länder i södra Afrika och övriga världen.

Olycklig larmstämpel

Coetzee säger i intervjun att hon anser det olyckligt att omikron fått en stämpel som en "extremt farlig virusvariant" med sina många mutationer trots att det ännu är okänt hur potent det är.

Världshälsoorganisationen (WHO) har klassat omikron som en virusvariant av särskild betydelse.

Varianten tros vara mycket smittsam och resistent mot immunitet, medan dess förmåga att undvika vaccin fortfarande utreds.

– Vi säger inte att det inte kan bli fråga om allvarlig sjukdom framöver, poängterar Coetzee, men konstaterar samtidigt att "för närvarande har även de patienter (med omikron) som var ovaccinerade haft milda symptom.

ANNONS

– Jag är tämligen säker på att en hel del människor i Europa är smittade med denna virusvariant.

Enligt officiell statistik har nästan tre fjärdedelar av de covidfall som registrerats i Sydafrika de senaste dagarna varit omikronfall.

ANNONS