Sydsudans president Salva Kiirs regering anlitade en amerikansk lobbyfirma. Arkivbild.
Sydsudans president Salva Kiirs regering anlitade en amerikansk lobbyfirma. Arkivbild.

Sydsudan anlitade lobbyfirma mot krigsåtal

Sydsudan har anlitat en amerikansk lobbyfirma i syfte att undslippa sanktioner – och för att arbeta mot bildandet av en särskild krigsbrottsdomstol. Företaget har bland annat förbundit sig att skapa en direktkanal till USA:s president.

ANNONS
|

Anlitandet framgår av ett kontrakt som publiceras på USA:s justitiedepartements hemsida, i enlighet med regler om att lobbyister måste registrera kontakter med aktörer från andra stater.

Tvåårskontraktet med företaget Gainful Solutions – som leds av USA:s tidigare Kenyaambassadör Michael Ranneberger – skrevs på den 2 april och stipulerar att det ska "förbättra relationerna till USA, både politiskt och ekonomiskt".

Lovade Trumpsamtal

Bland annat förband sig företaget att "öppna en kommunikationskanal mellan (Sydsudans) president Kiir och president Trump" och att "övertala Trumpregeringen att dra tillbaka nuvarande sanktioner och blockera ytterligare potentiella sanktioner".

Under en annan punkt ska Gainful som konsulter se till att det inte bildas en särskild domstol där krigsbrott i det sydsudanesiska inbördeskriget skulle kunna lagföras. Den skulle bestå dels av domare från Sydsudan och dels från andra afrikanska länder, för att ställa misstänkta krigsförbrytare inför rätta.

ANNONS

FN har anklagat personer på bägge sidor för allvarliga övergrepp i den blodiga konflikten, som beräknas ha lett till hundratusentals människors död.

"Slag i ansiktet"

Amnesty International framhåller domstolen som nödvändig för en hållbar fred i Sydsudan.

- Det är skamligt och oacceptabelt att regeringen är beredd att betala miljoner för att undkomma rättvisan, säger Sarah Jackson vid organisationens avdelning för Östafrika med omgivning.

Human Rights Watch ser det som ett uppenbart försök att obstruera rättvisan.

- Det är ett slag i ansiktet på offer för de fruktansvärda brott som har begåtts i Sydsudan, säger Elise Keppler, organisationens chef för internationellt rättskipning.

TT-Reuters-AFP
Fakta: Sydsudan och inbördeskriget

Sydsudan är världens yngsta land och ett av de mest outvecklade länderna i världen. Antalet invånare är något oklart, men FN beräknar att omkring 12 miljoner bor där.

Nio av tio invånare lever på jordbruk, men produktiviteten är låg. 1,6 miljoner människor får nödstöd av FN:s livsmedelsprogram.

En konflikt utbröt i december 2013, två år efter att landet blivit självständigt från Sudan. Striderna mellan trupper lojala med president Salva Kiir och före detta vicepresident Riek Machar splittrade landet och ledde till en omfattande flyktingkatastrof.

Fler än 2,3 miljoner människor har tvingats på flykt och 650000 av dem bor i läger i grannländerna. Åtskilliga tiotusental människor har dödats. En rapport som publicerades hösten 2018 av London School of Hygiene and Tropical Medicine beräknar antalet döda till 383000 människor – runt hälften av våldet och runt hälften av svält, sjukdomar och andra följder.

Källa: WFP, Landguiden

ANNONS