President Donald Trump och den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu under ett möte i Jerusalem i våras. Arkivbild.
President Donald Trump och den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu under ett möte i Jerusalem i våras. Arkivbild.

Symbolpolitik i Trumps tal om Jerusalem

Donald Trumps tal om Jerusalem lämnar många frågetecken och få konkreta svar.

ANNONS
|

- Det var typisk "trumpism". Det var kraftfullt, det var elegant, men det är samtidigt väldigt tunt på konkret innehåll, säger statsvetaren Anders Persson, Mellanösternkännare vid Lunds universitet.

Persson, som är inbjuden tillsammans med andra europiska akademiker, befinner sig i Israel. De senaste dagarna har han mött flera israeliska representanter och Trumps politik har varit ett givet samtalsämne.

- Jag ser fortfarande Trumps så kallade fredsplan som en tom låda. Vi vet fortfarande inte vad som finns i den lådan när det gäller de konkreta frågorna. Men det är väldigt tydligt att han tas emot med öppna armar i Israel och på samma sätt möts han av bestörtning från palestinskt, arabiskt och muslimskt håll.

ANNONS

Enorm sprängkraft

Även om talet i sig innebär en brytpunkt i amerikansk politik är det mycket som lämnas osagt. Trump var mycket vag kring konfliktens huvudfrågor, det vill säga gränser, flyktingar och bosättningar. Trump kan tänka sig en tvåstatslösning om båda parter är för, men är samtidigt noga med att USA inte kommer att påtvinga något.

- Det är mer symbolpolitik och en vänlig gest mot Israel. Men det hade varit helt annorlunda om han hade inkluderat östra Jerusalem och det var han väldigt noga med att inte göra, säger Anders Persson.

Jerusalem är en viktig stad för muslimer, kristna och judar. Historien visar att beslut och händelser lätt tänder en gnista som kan leda till oroligheter, framhåller Persson. Trumps uttalande följs av ett enormt intresse i regionen.

- Det är för att Jerusalem är epicentret för konflikten här och för de tre stora monoteistiska religionerna. Såren från kolonialtiden är vidöppna här och det är en fråga som väcker mycket känslor och som har enorm sprängkraft.

ANNONS

"Orden som är viktiga"

Björn Brenner, Mellanösternforskare på Försvarshögskolan, lägger i det här läget ingen större vikt vid att Trump valde att skjuta på USA:s flytt av sin beskickning i ett halvår.

- I det här fallet är det orden som är viktiga. Nu kommer palestinierna reagera på vad som har sagts, säger Brenner till TT.

Trumps tal är historiskt på ett negativt sätt, enligt Brenner. Om Trump ville blidka sina väljare genom att prata om Jerusalem som Israels huvudstad hade han kunnat säga att Israel har rätt till västra Jerusalem medan USA hoppas på att se en palestinsk huvudstad i östra Jerusalem, säger han.

- Men i Trumps tal fanns ingenting om palestiniernas strävan eller rätt till någonting med koppling till Jerusalem.

USA försvagas

Frågetecknen efter talet är fortfarande många, till exempel om när en ambassadflytt ska kunna ske i praktiken. Det råder fortfarande stor osäkerhet kring när det kommer att ske och hur det kommer att ske.

ANNONS

Anders Persson är säker på att det sista ordet ännu inte är sagt. Det finns mycket som kan hända som gör att Trump väljer att skjuta flytten på framtiden.

- Man gör klokt i att bedöma Trump utifrån vad han gör, inte bara utifrån vad han säger, säger Anders Persson.

På kort sikt kommer Trumps besked att skapa oroligheter runtom i Mellanöstern, och på längre sikt försvagas USA i regionen, säger Björn Brenner.

- Alla länder som USA vill ha som bundsförvanter, framför allt Saudiarabien och Jordanien, är uttalat emot det här. USA:s agerande blir som en skymf gentemot dem. På så vis sågar USA av den gren de sitter på.

TT

ANNONS