Talibanernas tidigare talesperson Suhail Shaheen har nominerats av extremiströrelsen som FN-ambassadör. Han lär dock inte få företräda landet i generalförsamlingen i nuläget.
Talibanernas tidigare talesperson Suhail Shaheen har nominerats av extremiströrelsen som FN-ambassadör. Han lär dock inte få företräda landet i generalförsamlingen i nuläget. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Talibanerna får troligen nobben av FN

Extremiströrelsen talibanerna, som sedan mitten av augusti styr i Afghanistan, får av allt att döma inte låta sin representant tala i FN:s generalförsamling.

ANNONS

I stället är det FN-ambassadör Ghulam Isaczai, som utsågs av Afghanistans förra regering, som står på talarlistan, konstaterar Stephane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare, enligt nyhetsbyrån AP.

Och den generalförsamlingskommitté som fattar beslut om vem som får ställa sig i talarstolen har inget möte inplanerat under helgen.

I FN-skrapan i New York pågår i sedan i tisdags den årliga högnivådebatten, då stats- och regeringschefer eller FN-ambassadörer håller sina anföranden till världssamfundet. Talibanerna har begärt att en företrädare för deras regim ska få hålla landets tal, som är schemalagt till på måndag. Rörelsen har även nominerat en ny FN-ambassadör, Suhail Shaheen som tidigare var talesperson för talibanernas kontor i Doha, rapporterar den brittiska public servicekanalen BBC.

ANNONS

Talibanernas snabba maktövertagande i Afghanistan skedde parallellt med att de USA-ledda styrkorna drogs tillbaka från landet. Många har talibanernas skräckvälde för 20 år sedan i minne – då offentliga avrättningar förekom och kvinnor inte tilläts arbeta eller studera – och ingen regering har i nuläget formellt erkänt talibanstyret.

ANNONS