Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personer som insjuknat i covid-19 får förändrad tarmflora, och hur pass allvarligt insjuknandet blir kan påverkas av magbakterier, detta visar en ny studie från Hongkong. Arkivbild.  Bild: isabell Höjman/TT
Personer som insjuknat i covid-19 får förändrad tarmflora, och hur pass allvarligt insjuknandet blir kan påverkas av magbakterier, detta visar en ny studie från Hongkong. Arkivbild. Bild: isabell Höjman/TT

Tarmbakterier kan påverka insjuknandet i covid-19

Personer som insjuknat i covid-19 får förändrad tarmflora, och hur pass allvarligt insjuknandet blir kan påverkas av magbakterier, detta visar en ny studie från Hongkong.
– Det var intressant att se att förekomsten i tarmen av vissa bakterier som har kända anti-inflammatoriska effekter på immunförsvaret visar sig vara lägre vid covid-19, säger överläkaren Jan Vesterbacka till SVT.

I en ny studie från Hongkong har forskare, efter att ha jämfört 100 patienter sjuka i covid-19 med en frisk kontrollgrupp, sett hur sammansättningen av bakterier i tarmfloran hos covidsjuka var och förblev förändrad flera veckor efter att personerna tillfrisknat.

SVT Nyheter har talat med Jan Vesterbacka, överläkare vid infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset, om studien:

– Det var intressant att se att förekomsten i tarmen av vissa bakterier som har kända anti-inflammatoriska effekter på immunförsvaret visar sig vara lägre vid covid-19, säger han.

Vidare så fastställdes det att desto sjukare patienterna var i covid-19, ju mer förändrad var tarmfloran. Ett resultat som fick forskarna att dra slutsatsen att tarmbakterierna kan associeras med en svårare sjukdomsbild.

Jan Vesterbacka säger dock att det fortfarande är svårt att avgöra om det är en avvikande tarmflora som leder till ett svårare sjukdomsförlopp eller vice versa.

Liten men intressant studie

Det finns fortfarande stora kunskapsluckor kring varför personer som insjuknar i covid-19 reagerar så olika – vissa är asymptomatiska, vissa blir allvarligt sjuka och vissa dör i sjukdomen. Därför är studien, trots sin mindre omfattning, fortfarande intressant, påpekar Jan Vesterbacka för SVT.

– Studien från Hongkong bidrar med ny kunskap kring hur tarmfloran är förändrad under sjukdom, samt efter utläkning vid olika förlopp av covid-sjukdom. Det är den första studie jag känner till att associera tarmbakterier med inflammatoriska markörer i blod vid covid-19, säger han.

Vidare så anser överläkaren att användning av antibiotika vid covid-19 bör vara restriktiv. Det ska endast ges vid bekräftad bakteriella komplikationer, eftersom en mer uttalad förändrad tarmflora kunde ses hos antibiotikabehandlade patienter efter deras tillfrisknande.