Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Barn som flytt från Boko Haram går i skolan i ett läger, i december 2015. Arkivbild.

Terror hindrar utbildning i Nigeria

Boko Harams skräckvälde i nordöstra Nigeria gör att omkring tre miljoner barn inte får börja skolan i år. Terrorgruppen tros ha dödat över 2 200 lärare.

Det är siffror som är svåra att ta in – resultatet av åtta år av attentat och mord utförda av Boko Haram i Nigeria.

  • 20 000 människor har dödats.
  • 10,7 miljoner människor behöver akut hjälp.
  • Över två miljoner människor har flytt sina hem.
  • 450 000 barn under fem år väntas i år lida av akut undernäring.
  • Nära 1 400 skolbyggnader har förstörts.

En ljusglimt

Just de förstörda skolorna och den förlorade utbildningen kan ge bränsle till Boko Haram och andra terrorgrupper i framtiden, tror Justin Forsyth, biträdande chef på FN-organet Unicef.

"Utöver undernäring, våld och kolerautbrott kan attackerna mot skolor skapa en förlorad generation, vilket är ett hot mot deras och landets framtid", säger han i ett pressmeddelande.

En ljusglimt är att många av de barn som flytt kan undervisas i flyktinglägren, många för första gången i livet, enligt Justin Forsyth.

Unga flickor

Över hälften av skolorna i delstaten Borno i nordöstra Nigeria har tvingats slå igen, enligt Unicef. Bland de miljoner barn som inte får gå i skolan finns många offer för sexuella övergrepp och flickor som tvingats in i äktenskap.

Terrorgruppen har dessutom allt oftare börjat använda flickor och unga kvinnor som självmordsbombare, det har skett vid upp till 100 tillfällen i år. Senast i veckan sprängde sig två kvinnor till döds i staden Dikwa.

För tre år sedan ledde kidnappningen av 200 skolflickor i Chibok till ilska och kampanjer över hela världen. Boko Haram, vars namn betyder "västerländsk utbildning är religiöst förbjuden", stod bakom dådet.