Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/35

Terrordåd i Barcelona - skåpbil körde in i folkmassa på Las Ramblas

Minst 13 personer har bekräftats döda efter att en skåpbil kört in i en folkmassa i Barcelona. Ytterligare 100 personer är skadade. Händelsen utreds som ett terrordåd. Islamiska staten har tagit på sig attacken.

Strax efter klockan 17 på torsdagseftermiddagen körde en skåpbil in i folkmassorna på promenadgatan Las Ramblas, nära Plaça Catalunya i centrala Barcelona. 13 personer har bekräftats döda och minst 50 har skadats i vad som misstänks vara ett terrordåd, enligt polisen och toppolitiker i Barcelona.

Två personer greps under torsdagskvällen. Strax efter klockan elva på torsdagskvällen meddelade polisen att de två personerna inte är förarna av skåpbilen som användes vid attacken. 

Enligt polisen har de under fredagsförmiddagen gripit en tredje misstänkt gärningsman i Ripoll i Spanien.

Parallellt påstår Islamiska staten, IS, via sitt propagandaorgan Amaq att de ligger bakom den misstänkta terrorattacken på Las Ramblas i Barcelona, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Utrikesdepartementet (UD) har ingen information om att några svenskar ska ha drabbats.
– Svenska ambassaden i Madrid har kontakt med myndigheterna, men vi har ingen indikation på att någon svensk ska ha drabbats, säger Anne Thorngren, presskommunikatör vid UD till TT.

Nu har Facebook aktiverat sitt tillägg där man kan markera sig som säker, om man befinner sig i Barcelona. Tilltaget har använts vid flera olika typer av katastrofer och är ett praktiskt sätt att meddela nära och kära att man är säker.

Polisen: Undvik Las Ramblas

Spansk polis gick snabbt ut med en varning att undvika platsen efter att en "kraftig" krasch inträffat mitt på den populära gågatan.
– Det har precis skett en massiv krock på Ramblas i Barcelona av en person i en minibuss. Flera har skadats, skriver Barcelonapolisen på Twitter.

Så tillägger man, på spanska:

– Undvik Las Ramblas för att inte störa räddningsarbetet. Följ uppdateringarna på nyheterna.

Knappt en timma efter händelsen uppger polisens att de rubricerar händelsen som ett terrordåd.

En omfattande insats pågår nu på platsen med poliser, ambulanser och räddningstjänst. Människor uppges ha legat utspridda på marken innan ambulanserna lyckades ta sig till platsen. Promenadgatan och ett stort område kring den är nu avspärrad och byggnaderna i området evakueras. 

Föraren flydde platsen

Poliskällor har uppgett att det är en vit skåpbil som kört på flera personer  Därefter ska föraren ha lämnat bilen till fots. En omfattande polisinsats pågår nu för att försöka gripa gärningsmannen.

Las Ramblas är en av de mest populära promenadstråken i Barcelona.
Myndigheterna i Barcelona meddelar att tunnelbane- och tågstationer i närheten av händelsen stängdes av efter dådet.

 

Vet du mer? Är du på plats?
Ring 031-62 41 15 eller mejla [email protected]
Det går också bra att MMS:a till nummer 720 10.