Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SDF-styrkor i al-Baghuz. Arkivbild.

Terrorgruppen IS besegrad i Syrien

IS har besegrats i Syrien, uppger den USA-stödda SDF-alliansen. Terrorgruppen ska ha fråntagits det som kallats det sista IS-fästet i landet.

USA:s president Donald Trump hävdade redan under fredagen att IS besegrats. Där och då sade kurdiskledda Syriens demokratiska styrkor (SDF) att strider fortfarande pågick i al-Baghuz, som beskrivits som IS sista fäste i landet.

Men på lördagen gick SDF ut med att staden befriats.

- Nu, efter fem års stridande, kan vi meddela att vi fysiskt besegrat IS, säger SDF:s överbefälhavare Mazlum Kobane på en presskonferens.

Trots att IS uppges ha besegrats i al-Baghuz utgör terrororganisationen ändå ett hot. En del av dess anhängare håller fortfarande till i de centrala och svåråtkomliga delarna av den syriska öknen medan andra håller sig under radarn i Irak, där de slår till genom plötsliga skjutningar och kidnappningar.

SDF menar att jakten på terrorcellerna måste intensifieras.

- De utgör ett stort hot mot vår region och mot hela världen, säger Mazlum Kobane.

Vill ha fria val

SDF uppger att man kommer att arbeta för att skapa stabilitet i regionen, så att samhällsinstitutionerna ska kunna återuppbyggas och fria val ska kunna införas. Man vill också att SDF och den halvautonoma kurdiska regionen erkänns av Syrien.

- Vi uppmanar regeringen i Damaskus att komma igång med en dialog och påbörja praktiska steg för att nå en politisk lösning, säger Mazlum Kobane.

SDF inledde en offensiv mot Eufratdalen, där al-Baghuz ligger, i september förra året. Under det halvåret har över 630 civila personer – 209 barn och 157 kvinnor – dödats, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien. Många av de döda är IS-medlemmars anhöriga.

Efter att SDF intagit kringliggande orter och områden inleddes offensiven mot al-Baghuz den 9 februari. Alliansen meddelade vid återkommande tillfällen att en seger var nära förestående, men det dröjde flera veckor, inte minst med anledning av evakueringen av tiotusentals civila.

IS-ledaren på fri fot

Den fortsatta kampen mot IS kan bli komplicerad. IS-anhängare kan utan problem hålla sig undan, och försöka smälta in bland massorna, enligt John Spencer, forskare vid amerikanska Modern War Institute.

- De är inte försvunna, och de kommer inte att försvinna, säger han till nyhetsbyrån AFP.

USA har tidigare sagt att man tror att gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, befinner sig i Irak.

I december drevs IS ut ur den sydostliga staden Hajin, som benämnts som terrorrörelsens sista urbana fäste i Syrien. Offensiven i Hajin inleddes i september. Redan i december hävdade Trump att IS var helt besegrat i Syrien, men många ifrågasatte då den amerikanske presidentens utspel.