Röken stiger från al-Baghuz i östra Syrien, som fram till nyligen var terrorrörelsen IS sista fäste. Bilden är tagen under striderna om al-Baghuz i slutet av mars.
Röken stiger från al-Baghuz i östra Syrien, som fram till nyligen var terrorrörelsen IS sista fäste. Bilden är tagen under striderna om al-Baghuz i slutet av mars.

Terrorgruppen IS uppgång och fall

Terrorrörelsen IS förlorade i slutet av mars sitt sista fäste i östra Syrien, efter att för några år sedan ha lagt stora delar av Irak och Syrien under sig. Här är en tidslinje över IS uppgång, grymma styre och gradvisa fall.

ANNONS
|

2004–2011: I det kaos som rådde efter den USA-ledda invasionen i Irak växer gruppen fram som en gren av al-Qaida. 2006 byter den namn till Islamiska staten i Irak.

2011: Sedan Syrienkonflikten brutit ut skickar ledaren Abu Bakr al-Baghdadi anhängare dit. 2013 följer han själv efter, bryter med al-Qaida och döper om sin rörelse till Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis).

2014: Rörelsens snabba expansion inleds med erövringen av al-Falluja i Irak och al-Raqqa i Syrien. Därefter intas Mosul och Tikrit. Vid den stora moskén i Mosul byter al-Baghdadi än en gång namn på gruppen, till Islamiska staten (IS), och utropar ett kalifat.

ANNONS

En grym terrorregim inleds: Bland annat mördar IS tusentals yazidier i Sinjar och tar över 7000 kvinnor och flickor som sexslavar. Groteska filmer visar hur flera västerländska fångar mördas.

Sommaren 2014 bygger USA upp en internationell koalition mot IS och inleder flyganfall för att stoppa dess framfart. Luftunderstödet hjälper den kurdiska YPG-milisen att driva bort IS från den syriska staden Kobane vid gränsen till Turkiet.

2015: I Paris utförs terrordåd mot satirtidningen Charlie Hebdo och mot en judisk butik – dåd som blir startskottet på en våg av attacker runt om i världen som IS gör anspråk på att ligga bakom. Jihadister i Libyen halshugger kristna och svär trohet till IS men förklarar sig operativt oberoende.

I maj intar IS al-Ramadi i Irak och den antika ökenstaden Palmyra i Syrien, men mot slutet av året är extremiströrelsen på defensiven i båda länderna.

2016: I juni återtar Irak al-Falluja. I augusti intar den USA-stödda SDF-styrkan, där den kurdiska YPG-milisen ingår, Manbij i Syrien. Turkiet, som oroas av kurdiskt avancemang nära dess gränser, inleder en egen offensiv i Syrien, riktad mot både IS och YPG.

2017: IS drabbas av det ena nederlaget efter det andra. I juni faller Mosul för irakiska styrkor och Bagdad deklarerar att kalifatet har fallit. I september gör Syriens armé en offensiv österut, understödd av Ryssland och Iran. I oktober drivs IS bort från al-Raqqa.

ANNONS

2018: Den syriska regeringen återtar IS-enklaven Yarmuk söder om Damaskus. SDF avancerar längs Eufrat och i Irak säkrar armén resterande gränsområden. USA lovar att ta hem sina styrkor.

2019: IS besegras i sin sista enklav vid Eufrat, staden al-Baghuz. SDF hävdar att kalifatet är eliminerat.

TT-Reuters
ANNONS