Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Rösträkning pågår i Thailand.

Thailand: Juntans stödparti i oväntad ledning

Militärjuntans stödparti leder i valet i Thailand, visar preliminära siffror. Om resultatet står sig kan juntaledaren Prayuth Chan-O-Cha sitta kvar som premiärminister. Hans chans hade varit stor även om resultatet varit det omvända. Spelreglerna för regeringssidan och oppositionen ser helt olika ut.

På söndagen kunde 51 miljoner thailändare gå till sitt första parlamentsval på åtta år. När 93 procent av alla röster är räknade leder militärjuntans stödparti Palang Pracharat med runt 7,6 miljoner röster. Tvåa ligger oppositionspartiet Pheu Thai med 7,2 miljoner röster, meddelar Reuters. Partiet har koppling till den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra vars anhängare vunnit varje val sedan 2001.

Resultatet överraskar politiska bedömare som hade spått att oppositionen skulle få flest röster, även om de av juntan fastställda spelreglerna gjort det sannolikt att Prayuth Chan-O-Cha ska kunna fortsätta regera.

Valkommissionen har meddelat att preliminära resultat kommer att offentliggöras först på måndagen.

Första valet på åtta år

Skolgårdar, tempel och myndighetsbyggnader runtom i landet vimlade på söndagen av thailändare som skulle rösta i det första valet sedan militärkuppen för fem år sedan.

- Jag vill att Thailand ska bli mer demokratiskt och att ojämlikheten i samhället minskar, säger försäkringstjänstemannen Pattrapong Waschiyapong, som står i kö vid en vallokal i Bangkok, till nyhetsbyrån AFP.

Man kan med fog säga att den styrande militärjuntan och dess stödpartier är dopade i valet. De politiska anabola steroiderna som oppositionen tvingas gå upp emot består av samtliga 250 mandat i senaten, som utses av militären. Det har den skrivit in i grundlagen efter kuppen 2014.

Upplagt för splittring

Sammanlagt står 500 mandat på spel i parlamentets underhus, representanthuset. Men på grund av dopningen räcker det med 126 av dessa mandat till juntans stödpartier för att dess ledare, premiärminister Prayuth Chan-O-Cha, ska få bilda regering.

Oppositionen, med den tidigare ministern Sudarat Keyuraphan i spetsen, måste däremot vinna 376 mandat i underhuset för att kunna knipa premiärministerposten.

Det är upplagt för fortsatt stor splittring i landet, konstaterar flera bedömare. Oppositionen har stöd främst på landsbygden och inte minst bland de fattiga. Den ärkerojalistiska juntan har i sin tur flest anhängare bland den urbana medelklassen och etablissemanget.

Militär onkel

Juntan motiverar ändringen i författningen med att den ger större stabilitet i ett land som tidigare år genomlidit protester, våld, kortlivade regeringar och kupper. "Välj freden, välj 'onkel Tu'", lyder slagorden från juntaledaren Prayuths parti, som därmed också lanserar ett nytt folkligt smeknamn på den annars buttre militären.

En av valets verkliga huvudpersoner deltar inte. Förre premiärministern Thaksin Shinawatra, exilpolitikern som är oppositionens fixstjärna, hälsade dock i en video från sin dotters bröllop i Hongkong att "vi kommer helt säkert att vinna", rapporterar AFP.

Bredvid honom syntes exprinsessan Ubolratana Rajakanya, som ett oppositionsparti tidigare i år försökte föra fram som sin premiärministerkandidat. Men tidigare i mars beslutade författningsdomstolen att upplösa exprinsessans parti med motiveringen att monarkin inte ska delta i politiken. Även kungen tog avstånd från henne.

Rättad: I en tidigare version hänvisades till en vallokalsundersökning. Korrekt är att det handlade om en opinionsmätning som gjordes före valet.