Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Norges tidigare utrikesminister Thorvald Stoltenberg. Arkivbild.

Thorvald Stoltenberg död

Norges tidigare försvars- och utrikesminister Thorvald Stoltenberg är död. Under många år var han en framträdande gestalt inom norsk politik.

Thorvald Stoltenberg avled i stillhet hemmet under fredagsförmiddagen, omgiven av sin familj, meddelar de anhöriga. Han blev 87 år gammal. Sonen Jens Stoltenberg är tidigare statsminister och Natos nuvarande generalsekreterare.

Stoltenberg var genom åren en viktig norsk diplomat och en profil inom Arbeiderpartiet. Han var först försvarsminister i Odvar Nordlis regering och under två perioder utrikesminister under statsminister Gro Harlem Brundtland.

- Ingen uppgift var för liten, ingen för stor. På så sätt var Thorvald unik, och så vill jag minnas honom, som min duktiga utrikesminister och nära vän och kollega genom så många år, säger Brundtland till NTB.

Arbeiderpartiets nuvarande ledare Jonas Gahr Støre kallar Thorvald Stoltenberg en ledande ambassadör för solidaritet och tron på människors förmåga att hitta fredliga lösningar. Han säger också att Stoltenberg var högt älskad.

- För många i och utanför Norge är det i dag som om en av våra närmaste har gått bort. Han satte människor främst och gav aldrig upp, kände alla och alla kände Thorvald, säger Jonas Gahr Støre.

Thorvald Stoltenberg var en tid FN:s flyktingkommissarie och verkade som FN:s fredsmäklare på Balkan i början av 1990-talet.