Polisavspärrningar efter en polisräd mot den nicaraguanska dagstidningen Confidencial i december 2018.
Polisavspärrningar efter en polisräd mot den nicaraguanska dagstidningen Confidencial i december 2018.

Tidningsprotest mot Daniel Ortega

Nicaraguas oberoende medier hotas och landets största tidning skriver att den snart inte längre kan tryckas.

ANNONS
|

Fredagens nummer av Nicaraguas största dagstidning, La Prensa, pryddes av en helt blank förstasida.

Tilltaget är en protest mot president Daniel Ortegas vänsterregering och dess vilja att strypa pressfriheten i landet, enligt tidningen. Leveranser av bläck, papper och annat material som behövs för att trycka tidningar uppges ha stoppats sedan september förra året.

Inne i tidningen ställer ledarsidan frågan "Kan du föreställa dig att leva utan information?".

- Vi vet inte hur länge vi kan fortsätta trycka tidningen. kanske två månader till, kanske bara tills i morgon, säger La Prensas redaktör Jaime Chamorro till Reuters.

ANNONS

Människorättsorganisationer och oberoende medier i landet anklagar Ortega och regeringen för att förtrycka press- och yttrandefriheten.

I december genomförde polis räder mot ett av landets största tv-bolag, 100 procent Noticias, som rapporterat om den politiska krisen i Nicaragua. Enligt människorättsgrupper har fyra radiostationer tvingats släcka ner sina sändningar och dussintals journalister hotats.

Myndigheterna förbjöd i oktober regeringsfientliga protester och manifestationer och under hösten förbjöds minst tio icke-statliga organisationer, som har varit kritiska till Ortega. Våldet i landet har det senaste året skördat över 300 människors liv, enligt människorättsorganet CIDH.

Oroligheterna i Nicaragua inleddes i april i fjol i samband med protester mot en senare skrotad förändring av landets pensionssystem. Protesterna växte sedan till allmänna missnöjesyttringar mot den alltmer auktoritäre presidenten, som styrt landet sedan 2007.

TT
ANNONS