Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnor och barn färdas på en av SDF-milisens lastbilar. Lastbilarna för människor som levt under IS belägring i al-Baghuz till flyktinglägret al-Hol, som ligger några timmar norrut. Arkivbild.

Tiotusentals kvinnor och barn ute ur IS-stad

Striderna mot IS i staden al-Baghuz har drivit tiotusentals kvinnor och barn till flyktinglägret al-Hol i norra Syrien. Många är i mycket dåligt skick – över hundra barn tros ha dött i lägret sedan december.

Lastbilskaravanen kör varsamt genom det karga ökenlandskapet.

I torsdags morse anlände ytterligare 1 500 människor till flyktinglägret al-Hol, som sedan länge balanserat på bristningsgränsen. Lägret huserar nu nästan 70 000 människor, och i väntan på att få plats i ett tält tvingas många sova utomhus, omsvepta i tjocka filtar.

De allra flesta är kvinnor och barn.

- Vi jobbar febrilt med att de akuta behoven ska tillgodoses, säger Paul Donohoe, på IRC som är på plats i lägret.

- Vi bedömer att lika många kan komma imorgon, och dagen därpå.

Föder på lastbilar

Den kurdiskarabiska SDF-alliansens offensiv mot terrorgruppen IS, som belägrar ett litet område i staden al-Baghuz, har pågått i flera veckor. Striderna har tagit längre tid än vad de USA-stödda styrkorna först trodde till följd av att oväntat stora mängder kvinnor och barn har lämnat från området under stundvisa eldupphör.

De människor som förs till al-Hol är civila irakier och syrier som levt under IS kontroll, men också fruar och barn till IS-anhängare. Nästan samtliga är i dåligt skick, säger Paul Donohoe – dåligt klädda, undernärda och uttorkade.

- Dessa människor har saknat tillgång till sjukvård under en lång tid. Det gör att de åkommor som under vanliga omständigheter är lätta att bota, som akut diarré, här riskerar att utvecklas till livshotande tillstånd.

Lägret är dåligt rustat för att möta de stora behoven, inte minst mödravården. Många kvinnor som anländer till lägret är höggravida eller har precis fött barn, och förutsättningarna för att vårda eventuella förlossningskomplikationer är dåliga.

- Flera kvinnor har förlösts på lastbilarna under färden hit, säger Paul Donohoe.

Barnen drabbas värst

Den 12 timmar långa resan från al-Baghuz till al-Hol, ombord SDF-alliansens lastbilar, är svår för de svagaste. Allra hårdast drabbade är barnen. Runt 120 människor har dött i al-Hol eller under färden dit sedan början av december, enligt IRC; över hundra av dem var barn.

Barnen dör främst av undernäring och hypotermi, alltså allvarlig nedkylning, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

- Vi bedömer att ungefär en tredjedel av dessa barn är under ett år. Vi pratar alltså om små barn, spädbarn. De mest sårbara, säger Paul Donohoe.