Människor i Barcelona, Spaniens näst största stad, köar på behörigt avstånd från varandra för att få handla mat på fredagen.
Människor i Barcelona, Spaniens näst största stad, köar på behörigt avstånd från varandra för att få handla mat på fredagen. Bild: Emilio Morenatti/AP/TT

Trampar hårt för att bromsa spansk avskedsvåg

ANNONS

Spaniens regering vidtar åtgärder som ska hindra företag att säga upp anställda med hänvisning till coronaviruset. Två av landets största fackföreningar har varnat för att så många som en miljon människor riskerar att permanent förlora sina jobb på grund av kraschande företag.

Arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz meddelade efter ett extrainsatt regeringssammanträder på fredagen att arbetsgivarna måste följa de regleringar som gäller permitteringar (kallade ERTE i spansk arbetsrätt) i stället för bestående avsked.

Beskedet betyder att arbetsgivare från och med nu inte kan åberopa force majeure på grund av virusutbrottet för att motivera avskedanden.

– I vårt land ska ingen kunna dra fördel av den här hälsokrisen, man kan inte använda covid-19 för att sparka folk, sade ministern.

ANNONS

ERTE-påbudet gäller så länge det nationella nödläget är i kraft. Det senaste dygnet rapporterades 769 coronarelaterade dödsfall och landet närmar sig 5 000 döda.

ANNONS