Utbrända byggnader i Honiaras kinesiska kvarter i Salomonöarna.
Utbrända byggnader i Honiaras kinesiska kvarter i Salomonöarna. Bild: Piringi Charley/AP/TT

Tre döda vid upplopp i Salomonöarna

Kvarlevorna efter tre personer har hittats i en utbränd byggnad i Salomonöarnas huvudstad Honiara. Det är de första rapporterade dödsoffren under flera dagars oroligheter.

ANNONS

Sedan i onsdags har Honiara skakats av upplopp och våldsamheter och byggnader i framför allt stadens kinesiska kvarter har satts i brand. De tre kropparna som hittades sent på fredagen är de första rapporterade dödsoffren under upploppen.

Enligt polisen är dödsorsaken ännu inte fastställd.

Lördagsmorgonen beskrivs som relativt lugn och utegångsförbud har gällt under natten efter tre dagars upplopp, plundring och bränder.

Australisk militär och polis anlände i Salomonöarna i torsdags för att bistå myndigheterna i försöken att återställa ordningen.

Protesterna är riktade mot landets premiärminister Manasseh Sogavare och hans regering. Sogavare skyller oroligheterna på utländskt inflytande och menar att missnöje med beslutet att 2019 byta diplomatisk lojalitet från Taiwan till Kina är den enda bakomliggande orsaken till våldsamheterna.

ANNONS

Experter menar dock att missnöjet har flera orsaker, bland annat hög arbetslöshet som har förvärrats under pandemin. Krisen har också underblåsts av långvarig fiendskap mellan invånarna på den folkrikaste ön Malaita och centralregeringen baserad på ön Guadalcanal.

Önationen med omkring 700 000 invånare har i årtionden uthärdat etniska och politiska spänningar. Malaitainvånare har länge klagat på att deras ö är försummad av centralregeringen, och splittringen intensifierades när Sogavare erkände Peking 2019.

Bild: Johan Hallnäs/TT

Fakta: Salomonöarna

Salomonöarna består av sex större öar och över 950 mindre, utspridda över en yta på 27 500 kvadratkilometer.

Önationen, som ligger öster om Papua Nya Guinea i Stilla havet, har kämpat med oroligheter och politiskt våld sedan den blev självständig från Storbritannien 1978.

Rivaliteten mellan den folkrikaste ön Malaita och centralregeringen i Honiara på ön Guadalcanal har upprepade gånger lett till sammandrabbningar.

2003 inleddes en internationell fredsbevarande insats i landet ledd av Australien. Den varade till 2017.

Kampen mellan Kina och Taiwan om inflytande i Stillahavsregionen har länge utkämpats på Salomonöarna, som har en liten kinesisk diaspora.

Salomonöarna var bland ett tiotal Stillahavsnationer som erkände Taiwan fram till ett beslut 2019 av premiärminister Manasseh Sogavare om att bryta de diplomatiska förbindelserna och istället ta sida med Peking.

Draget upprörde Malaitas ledare, som fortfarande upprätthåller kontakten med Taiwan och får stöd från både Taipei och Washington.

Källa: AFP

ANNONS