Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson håller pressträff om den den framtida covidstrategin.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson håller pressträff om den den framtida covidstrategin. Bild: Dan Kitwood/AP/TT

Tredje dos i Storbritannien redan nästa vecka

En påfyllnadsdos för riskgrupper och alla över 50 år blir verklighet i Storbritannien redan från nästa vecka.
– En tredje dos är ett viktigt verktyg för att hålla virusspridningen under kontroll på sikt, säger hälsoministern Sajid Javid.

Under tisdagseftermiddagen meddelade hälsominister Sajid Javid att Storbritannien kommer att följa rådet från landets vaccinationskommitté (JCVI) och erbjuda en tredje vaccindos mot covid-19 för alla i riskgrupp och alla över 50 år.

Det är också troligt att Storbritannien inför vaccinationskrav för sjukhuspersonal som arbetar nära patienter, säger Javid, som inte heller utesluter att annan typ av omsorgspersonal kommer att behöva vaccinera sig.

Barn över tolv år

Trots Storbritanniens lyckade vaccinationsprogram har deltavarianten samt det faktum att skolorna nu börjat igen efter sommarlovet gjort att smittspridningen tagit fart igen.

Under måndagen meddelade regeringen att alla barn över tolv år kommer att erbjudas vaccin.

"Jag har tagit åt mig av den rekommendation som våra ledande medicinska experter givit oss", sade hälsoministern, och syftade på de fyra högsta medicinska regeringsrådgivarna till England, Skottland, Wales och Nordirland.

Landets vaccinationskommitté (JCVI) håller fast vid sin ståndpunkt att fördelarna inte överväger nackdelarna när det kommer till att vaccinera friska barn mellan 12–15 år.

Har en plan B

Vaccinering och tester är grundbultarna i kampen mot viruset, men i planerna ingår beredskap – en plan B – på att kunna återinföra munskyddstvång och råd om att alla som kan ska jobba hemifrån, bekräftade den brittiske premiärministern Boris Johnson under en presskonferens senare på tisdagseftermiddagen.

Den brittiske premiärministern förklarade också att han "aldrig varit för" att införa vaccinpass för pub- och nattklubbsbesökare eller olika stora evenemang.

Och nationella nedstängningar ska bara tas till som en allra sista utväg.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel dag för Boris Johnsons presskonferens.

Fakta: Covid-19 i Storbritannien

Antal bekräftade fall totalt: 7 290 168

Antal döda med covid-19 totalt: 134 587

Smittade de senaste 28 dagarna: 964 653

Dödsfall de senaste 28 dagarna: 3 291

Antal utdelade vaccindoser: 93 252 430

Data hämtad den 14 september 2021.

Källa: Johns Hopkins University