Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mara, som inte vill uppge sitt efternamn, är ute på barnvagnspromenad på Viktualienmarkt i München. Merkels återhållsamma sätt är en viktig förklaring till hennes framgång, tror hon. – Hon är väldigt lugn och tar sig an saker på ett sansat vis, utan att utlösa hysteri, säger hon.
Mara, som inte vill uppge sitt efternamn, är ute på barnvagnspromenad på Viktualienmarkt i München. Merkels återhållsamma sätt är en viktig förklaring till hennes framgång, tror hon. – Hon är väldigt lugn och tar sig an saker på ett sansat vis, utan att utlösa hysteri, säger hon. Bild: Pontus Lundahl/TT

Trots corona – Merkel omåttligt populär

En grasserande smitta och ett snart femtonårigt kanslerskap som går mot sitt slut. Trots det är Angela Merkel fortfarande omåttligt omtyckt bland tyskarna.
– För min del får hon gärna sitta kvar, säger Hamburgbon Jutta Klusmann.

Det är popularitetssiffror som de flesta demokratiska ledare bara kan drömma om: 72 procent av tyskarna är nöjda eller mycket nöjda med den tyska förbundskanslerns arbete, enligt en opinionsmätning publicerad av public service-bolaget ARD tidigare i oktober.

Noteringen är oförändrad sedan förra mätningen, och den högsta under mandatperioden. Medan USA:s president Donald Trump fått rejält på tafsen för sin hantering av covid-19-pandemin, och hans franske kollega Emmanuel Macron sällan tar sig över 40-procentsstrecket annat än i enstaka mätningar, tycks coronakrisen snarare öka tyskarnas förtroende för "Mutti".

"Rätt bakgrund"

En förklaring kan vara Merkels forskarbakgrund, tror flera personer som TT pratar med i München, där smittan de senaste dagarna har gått upp till en nivå som fått smittskyddsmyndigheten RKI att klassa miljonstaden som ett riskområde.

– Hon har rätt bakgrund inom vetenskapen, och kan därför agera så som hon har agerat, säger Jutta Klusmann, som bor i Hamburg men är i München för att hälsa på familj.

Hon får medhåll av Anna Krautwedel, som liksom Klusmann är ute och flanerar på den vanligtvis välbesökta matmarknaden Viktualienmarkt i centrala München.

– Hon har koll på vad hon gör, säger hon.

Gjorde "modellräkning"

När Merkel i slutet av september skulle förklara den ökande smittspridningen på en presskonferens valde hon till skillnad från ledare som Trump och Brasiliens president Jair Bolsonaro inte att kalla viruset "Kung Flu" eller vifta bort pandemin som "en liten influensa".

– Jag har helt enkelt gjort en modellräkning, inledde kanslern pedagogiskt, och presenterade sedan sina matematiska beräkningar för journalistkåren med tålamodet hos en grundskollärare.

Eftersom epidemibekämpning i princip är delstaternas ansvar i Tyskland är Merkels formella makt att styra politiken begränsad. Trots det har hon vad tyska statsvetare kallat "en disciplineringsmakt", dels i kraft av sin auktoritet som disputerad fysiker, dels då landets sexton ministerpresidenter och borgmästare vet att mycket står på spel om just deras linje skulle misslyckas.

Olika linjer

Ingen vill stå med byxorna nere då pandemin klingar ut och dödstalen ska summeras. Armin Laschet, ledare för Tysklands mest folkrika delstat Nordrhein-Westfalen, och Markus Söder, Bayerns starke man, har valt helt olika linjer, men har det gemensamt att de misslyckats med att hålla smittan i schack.

Båda är favorittippade till att ta över efter Merkel, även om Söder gång efter annan betygat att han helst blir kvar i München.

Mara, som är ute på barnvagnspromenad och just har beställt en cappuccino på ett kafferosteri på Viktualienmarkt, ser Merkels återhållsamma sätt som en viktig del av förklaringen till hennes framgång.

– Hon är väldigt lugn och tar sig an saker på ett sansat vis, utan att utlösa hysteri, säger hon.

Muttrar surt

Alla delar dock inte den bilden. En av de många försäljarna på torget, som inte vill ställa upp på vare sig bild eller en intervju, muttrar surt när Merkels ledarskap kommer på tal.

– Det är så att man vill spy, säger hon, utan att utveckla saken närmare.

Pontus Ahlkvist/TT

Jutta Klusmann tror att Merkels forskarbakgrund bidrar till hennes popularitet.
Jutta Klusmann tror att Merkels forskarbakgrund bidrar till hennes popularitet. Bild: Pontus Lundahl/TT
Anna Krautwedel är CSU-väljare och har stor tilltro till Merkels ledarskap.
Anna Krautwedel är CSU-väljare och har stor tilltro till Merkels ledarskap. Bild: Pontus Lundahl/TT
När den tyska förbundskanslern Angela Merkel skulle förklara den ökande smittspridningen gjorde hon det med 'en modellräkning'.
När den tyska förbundskanslern Angela Merkel skulle förklara den ökande smittspridningen gjorde hon det med "en modellräkning". Bild: Michael Kappeler/AP/TT

Född 1954 i Hamburg. Pappan var präst, mamma lärare i latin och engelska. Familjen flyttade till Östtyskland när Angela Merkel – som då hette Angela Kasner – bara var några veckor gammal.

Har doktorerat i fysikalisk kemi.

Tillbringade sina första 35 år i DDR. Började engagera sig politiskt i samband med Berlinmurens fall. Valdes in i förbundsdagen för kristdemokratiska CDU 1990.

1991–1994 minister med ansvar för kvinno- och ungdomsfrågor i Helmut Kohls regering.

2000 blev Merkel partiordförande för CDU, och sedan 2005 är hon Tysklands förbundskansler.

Som kansler har Merkel gjort sig känd för sin avvaktande ledarstil, som anhängarna hyllar som eftertänksam och kritikerna avfärdar som senfärdig. Under flyktingkrisen 2015 blev hennes ord "Wir schaffen das" – Vi klarar det – bevingade, och citeras än i dag, främst sarkastiskt av politiska motståndare på yttersta högerkanten. Andra har dock hyllat Tysklands och Merkels förhållandevis liberala linje, som sedan dess har stramats åt.

I oktober 2018 meddelade Merkel att hon inte ställer upp för omval på CDU-kongressen i december samma år. Hon vill däremot sitta kvar som kansler mandatperioden ut, det vill säga till hösten 2021.

Gift med kemiprofessorn Joachim Sauer. Paret har inga barn och håller en låg profil utåt.

Källa: Förbundskanslerämbetet, TT