Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump och hans hustru Melania Trump talade passionerat om kampen mot drogmissbruk under ett möte i Vita huset.

Trump förklarar krig mot opiater

USA:s president Donald Trump utlyser ett nationellt medicinskt nödläge, för att få fler befogenheter för att bekämpa det växande missbruket av opiater. Några nya pengar blir det dock inte.

I ett tal i Vita huset manar presidenten till kamp mot opiatepidemin som kräver tiotusentals liv i USA varje år, genom överdoser av heroin eller olika smärtstillande medel. Han kallade det den värsta drogkrisen i världshistorien.

- Förra året förlorade vi minst 64 000 amerikanska liv på grund av överdoser. Det är 175 förlorade liv om dagen, fler än i trafikolyckor och dödsskjutningar sammanräknat, sade Trump.

Före presidentens framträdande talade hans hustru Melania Trump om sina möten med människor som vittnat om drogmissbruk.

- Det jag har lärt mig av dessa berättelser är att drogproblem kan drabba vem som helst, sade hon.

Regeringskällor har gjort klart att nödläges-deklarationen, som är giltig i 90 dagar i taget, inte tillför några nya pengar. Men den tillåter att existerande medel används effektivare för att bekämpa missbruket, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Frånvaron av nya pengar kritiserades av Demokratiska partiet och experter.

- Visa mig pengarna, kommenterade Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi.

Trump lovade redan i augusti att proklamera federalt katastrofläge, en åtgärd skulle ha gett presidenten mer långtgående befogenheter, men så långt sträcker han sig inte, trots att det rekommenderades av den opiatkommission som han själv tillsatte i våras.