Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demokraterna Ilhan Omar och Nancy Pelosi i Washington i mars. Arkivbild.

Trump i blåsväder efter video på Twitter

USA:s president Donald Trump har väckt starka reaktioner med en tweet om demokraten Ilhan Omar. Hans politiska motståndare anklagar presidenten för att uppmuntra till högerextremistiskt våld sedan Omar fått motta flera dödshot.

I videon som publicerades på presidentens officiella Twitterkonto påstås Ilhan Omar förringa 11 september-attackerna. Omar är en av de två första muslimska kvinnor som tagit plats i USA:s kongress och videon visar klipp från terrorattacken växlat med klipp på Omar under ett tal som hölls till en muslimsk organisation efter moskéattackerna i Nya Zeeland i mars. I talet pratar Omar om hur muslimer behandlats efter 11 september-attackerna, och använder formuleringen att "några människor gjorde något" om dådet. Det är dessa ord som Trump nu menar visar att Omar förringar 11 september.

Efter tweeten har presidenten beskyllts för att piska upp hat mot Ilhan Omar, som på söndagen uppgav att hon mottagit flera dödshot under helgen. Representanthusets talman Nancy Pelosi har reagerat starkt på Trumps utspel, som hon menar försätter Omar och hennes familj i fara.

"Presidentens ord väger tungt, och hans hatfyllda och hätska retorik skapar en riktig fara. President Trump måste ta bort sin respektlösa och farliga video", säger hon i ett uttalande.

Vita huset tillbakavisar anklagelserna och uppger att president Trump inte önskar någon något ont. Samtidigt säger pressekreterare Sarah Sanders att Trump kommer att fortsätta peka ut Omar om hon fortsätter komma med "antisemitiska kommentarer".

- Och han kommer inte att skämmas för det, och det ska han heller inte göra, säger hon till Fox News.