Ett foto av den regimkritiske, saudiske journalisten Jamal Khashoggi hålls upp vid en protest utanför den saudiska ambassaden i USA:s huvudstad Washington DC i höstas.
Ett foto av den regimkritiske, saudiske journalisten Jamal Khashoggi hålls upp vid en protest utanför den saudiska ambassaden i USA:s huvudstad Washington DC i höstas.

Trump: Ingen pekar finger mot Saudiarabien

USA:s president säger sig vara arg över mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi men hävdar att ingen lägger skulden på Saudiarabiens kronprins. Han får mothugg av Turkiets president som uppmanar prinsen att avslöja mördarnas identitet.

ANNONS
|

Den amerikanske presidenten Donald Trump är "extremt arg och missbelåten" över mordet på Jamal Khashoggi, säger han vid en presskonferens efter G20-toppmötet i Japan.

- Men ingen har hittills direkt pekat finger mot Saudiarabiens framtida kung, hävdar Trump och understryker att Riyadh är en "fantastisk allierad".

Uttalandet går tvärs emot vad flera världsledare sagt. Och nyligen slog FN:s utredare Agnès Callamard fast att det finns bevis som kopplar den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman till mordet på den regimkritiske Khashoggi.

ANNONS

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i sin tur uppmanar prins Mohammed bin Salman att avslöja vilka mördarna är. Han anser att den grupp på femton personer, som kom från Saudiarabien till Istanbul kort innan Khashoggi försvann på det saudiska konsulatet i staden, bär ansvaret för dådet.

- Det är ingen mening med att leta efter förövare någon annanstans, säger han vid en pressträff efter G20-mötet och lägger till att han anser att förövarna bör ställas inför rätta i Turkiet.

Det var den 2 oktober i fjol som Jamal Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet. Exakt vad som hände därefter är oklart, men han kom aldrig levande därifrån.

TT
Fakta: Mördades på saudiskt konsulat

Journalisten Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober förra året för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS