USA:s president Donald Trump i Alabama i fredags.
USA:s president Donald Trump i Alabama i fredags.

Trump kräver över 80 miljarder mer för mur

ANNONS
|

USA:s president Donald Trump kommer att be kongressen om ytterligare 8,6 miljarder dollar, motsvarande drygt 80 miljarder kronor, för att finansiera en mur vid den södra gränsen mot Mexiko, enligt tjänstemannakällor med insyn i budgetprocessen för 2020.

Det är sex gånger mer än vad kongressen har anslagit för gränsbevakning under vart och ett av de två senaste budgetåren, och mer än vad Trump kan få i extra medel efter att ha utlyst nationellt nödläge. Pengarna ska enligt förslaget tas från departementet för inrikes säkerhet, samt från Pentagons budget för militära konstruktioner. För att täcka upp för andra miltära projekt begär presidenten ytterligare 3,6 miljarder dollar.

ANNONS

Trump föreslår också en generell höjning av årets anslag till tull och gränsbevakning med 22 procent, samt en höjning med 16 procent till migrationsmyndigheter.

Presidenten lär dock inte få det lätt att få igenom höjda anslag. Politiska motståndare anklagar Trump för att ha överskridit sina befogenheter genom att utlysa nationellt nödläge, och det är oklart om han kan använda Pentagons pengar till murbygget.

TT-Reuters
ANNONS