Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump lägger sitt första veto.

Trump lägger första vetot: "Min plikt"

USA:s president Donald Trump har som väntat lagt veto mot kongressens beslut att häva det nödläge han utfärdat – det första veto han lägger sedan han tillträdde.

Senaten röstade på torsdagen för en resolution som upphäver det nödläge som presidenten utfärdat vid USA:s södra gräns. På fredagen skrev Trump under de formella pappren som upphäver upphävandet.

- Kongressen har rätten att godta den resolutionen och jag har en plikt att lägga veto mot den, säger Trump inför ett samlat journalistuppbåd i Vita huset.

Senaten kunde rösta fram resolutionen sedan flera republikanska senatorer tagit ställning mot nödläget. Presidenten beskriver beslutet som "farligt" och "vårdslöst" och hävdar att det utsätter mängder av amerikaner för fara.

Donald Trump utfärdade ett nödläge vid USA:s södra gräns, med hänvisning till migrationen och i uttalat syfte att omfördela pengar för att finansiera bygget av en gränsbarriär – det som kommit att kallas en mur.

Representanthusets talman, Demokraternas Nancy Pelosi, beskriver Trumps agerande som en illegal maktkupp. Hon meddelar att det kommer att hållas en ny omröstning den 26 mars för att i ett nästa led häva presidentens veto. Ett sådant beslut kräver dock två tredjedelars majoritet i kongressens bägge kamrar.