USA:s president Donald Trump och Vietnams president Tran Dai Quang i Hanoi, Vietnam.
USA:s president Donald Trump och Vietnams president Tran Dai Quang i Hanoi, Vietnam.

Trump och Quang eniga om öbråk

USA:s president Donald Trump har landat i Filippinerna, där han deltar i ett möte med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean. Innan dess erbjöd han sig att förhandla med Kina i det territoriella bråket kring Sydkinesiska havet.

ANNONS
|

- Om jag kan hjälpa till att medla eller vara förhandlare, låt mig veta det, sade Trump i Hanoi till Vietnams president Tran Dai Quang under ett kort statsbesök där, på väg mellan Apectoppmötet i Danang och Aseantoppmötet i Manila.

- Jag är en väldigt god medlare. Jag har stor erfarenhet av det från båda sidor, fortsatte han, och sade att Kinas anspråk är ett problem.

ANNONS

Kina och fem andra länder är inblandade i den territoriella kampen, bland dem Vietnam.

President Tran Dai Quang svarade med att Vietnam tror på att lösa konflikten i Sydkinesiska havet på fredlig väg genom förhandlingar och baserat på internationell lag. Enligt Vietnam omöjliggör detta de kinesiska kraven i området.

Trump och Tran Dai Quang kom senare med ett gemensamt uttalande där de två betonar vikten av "fritt och öppet tillträde" till Sydkinesiska havet.

Filippinernas president Rodrigo Duterte anser att det är bäst att inte röra om i den infekterade konflikten.

- Vi måste vara vänner, andra brushuvuden vill att vi ska konfrontera Kina och resten av världen i så många frågor, sade Duterte kvällen före Trumps ankomst till Filippinerna.

TT-AP-Reuters
Fakta: Donald Trumps Asienresa

USA:s president Donald Trump är på en tolv dagar lång rundresa i Asien. Under resan besöker han Japan, Sydkorea, Kina, Vietnam, Filippinerna. USA:s första dam Melania Trump reser med maken i de tre första länderna.

Förutom träffar med stats- och regeringschefer står möten som rör ekonomi, försvar och kultur på agendan. USA:s president deltar i ett möte med Stillahavssamarbetet Apec i Vietnam samt ett toppmöte för samarbetsorganisationen Asean i Filippinerna. Resan pågår fram till den 14 november.

Källa: Vita huset

ANNONS