Statsminister Mette Frederiksen håller presskonferens inför medierna.
Statsminister Mette Frederiksen håller presskonferens inför medierna. Bild: Mads Claus Rasmussen

Trump: Otrevligt – de kunde bara ha sagt nej

Ett "absurt" förslag. En avfärdad affär. Och en trumpen president. Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump. Det var inte särskilt trevligt av danskarna, säger han, och skjuter upp sitt Danmarksbesök på obestämd framtid.

ANNONS

När Trump ska förklara sitt beslut pekar han på den danska statsministerns Mette Frederiksens kommentarer om den föreslagna affären. Hon nekade det hon beskrev som en "absurd" idé.

– Det var inte ett trevligt sätt att göra det på. Hon kunde bara ha sagt "nej, vi gör helst inte det", säger USA:s president, enligt AFP.

Det var olämpligt av Frederiksen, enligt Trump, som kräver mer respekt.

– Hon talar inte med mig, hon talar med USA.

Statsministern beklagar

I en kommentar efter beslutet inför medier i Köpenhamn sade Mette Frederiksen att hon beklagade det inställda besöket men bedyrade att det inte förändrar relationen till USA.

ANNONS

– USA är en av våra allra viktigaste allierade, sade hon.

– Jag hade liksom många andra sett fram emot besöket.

Angående Trumps intresse av att köpa Grönland upprepade hon samma budskap som tidigare.

– Vi har diskuterat en försäljning av Grönland och det har Kim Kielsen (Grönlands regeringschef) avvisat. Och jag är enig med honom.

Kostnader för polisen

Poliser från hela Danmark skulle ha kallats in till Köpenhamn för statsbesöket, men nu avbryter den danska rikspolisen sina förberedelser. Hur mycket pengar polisen har lagt ner på sina förberedelser har rikspolisen ännu ingen uppfattning om, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

"Det är klart att ett presidentbesök av denna karaktär kräver stora förberedelser", uppger rikspolisens nationella beredskapscenter i en skriftlig kommentar.

Presidenten skulle ha besökt Köpenhamn 2–3 september och enligt tidigare uppgifter bland annat diskutera det geopolitiska läget i Arktis och delta i en serie bilaterala möten och träffa näringslivsledare. Enligt danska uppgifter skulle han även diskutera militära samarbeten inom ramen för Nato.

"Baby Trump" i luften ändå

Trots det inställda besöket kommer en planerad demonstration mot Donald Trump att hållas utanför den amerikanska ambassaden den 2 september.

– Vi gör det i solidaritet med grönländarna och vi gör det för att visa att vi är antirasistiska, säger Bwalya Sørensen, talesperson för demonstrationen Stop Trump DK, till sajten A4nu.dk.

ANNONS

Även den inhyrda Baby Trump-ballongen – en nidbild av presidenten, framställd som en jättebebis i blöja – kommer att användas.

– Baby Trump-ballongen är mer relevant än någonsin tidigare. Trump beter sig som ett barn som inte kommer för att han inte får något i utbyte, säger Bwalya Sørensen.

Trumps planerade besök i Polen från den 31 augusti påverkas inte av presidentens inställda besök i Danmark.

Daniel Kihlström/TT

Statsminister Mette Frederiksen håller presskonferens inför medierna.
Statsminister Mette Frederiksen håller presskonferens inför medierna. Bild: Mads Claus Rasmussen

Fakta: Grönland

Grönland är världens största ö, med en befolkning på cirka 56 000 invånare. Runt 80 procent av landytan täcks av is och den isfria arealen är lite mindre än Sveriges yta.

Grönland har varit en dansk koloni sedan 1814. 1953 ändrades Grönlands status från koloni till danskt län och 1979 fick grönlänningarna självstyre.

Det innebär att den danska drottningen är statsöverhuvud och att den danska regeringen har ansvar för bland annat utrikes- och försvarspolitik, rättsväsende och administrationen av naturtillgångar.

2009 utvidgades självstyret. Grönland fick äganderätten till sina naturtillgångar i marken, med förbehållet att om vinsterna blev stora skulle det danska stödet minska i motsvarande grad.

Danmarks årliga bidrag motsvarar runt hälften av Grönlands budget. Den viktigaste inkomstkällan utöver pengarna från Danmark är fiske.

Grönlänningarna själva vill enligt opinionsmätningar gärna ha självständighet, men inte på bekostnad av sämre levnadsstandard.

Källa: Landguiden/UI, Ritzau

ANNONS