Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump uppmanas vänta med sitt årliga tal till nationen medan myndigheterna som sköter hans säkerhet inte är fullt verksamma. Bild från 14 januari.

Trump uppmanas vänta med tal till nationen

USA:s president Donald Trump bör skjuta upp sitt årliga tal till nationen – "state of the union" – så länge landets statsapparat är delvis nedstängd. Det anser Demokraternas Nancy Pelosi, talman i representanthuset, som hänvisar till säkerheten.

I ett brev till Vita huset föreslår Pelosi att Trump antingen skjuter upp talet till dess alla myndigheter öppnat som vanligt igen, eller att han lämnar in sitt tal i skriftligt format till kongressen.

Ungefär en fjärdedel av den amerikanska statsapparaten drabbas av nedstängningen, som pågått i snart en månads tid. Bland myndigheterna som påverkas finns den särskilda polisen Secret service, som har huvudansvaret för presidentens personliga säkerhet, samt departementet för inrikes säkerhet.

Bakgrunden till nedstängningen är att Donald Trump har ställt ett ultimatum till kongressen för att få finansiering till ett bygge av en mur, eller barriär, längs gränsen mot Mexiko. Men Demokraterna i kongressen vill inte godkänna de 5,7 miljarder dollar som Trump krävt för bygget.