Gränsen mellan USA och Mexiko fotograferad från gränsstaden Calexico i Kalifornien.
Gränsen mellan USA och Mexiko fotograferad från gränsstaden Calexico i Kalifornien.

Trumphot om stängd gräns kan bli verkligt

Antalet migranter som gripits för att olagligt ha tagit sig över USA:s södra gräns har ökat enormt de senaste månaderna. President Donald Trump upprepar sitt hot om att göra slag i saken och stänga gränsövergångar mot Mexiko.

ANNONS
|

- Jag skojar inte, sade en bestämd president till reportrar i Florida, där han tillbringade helgen.

- Om de inte stoppar det kommer vi att hålla gränsen stängd.

Med "de" menar Donald Trump Mexiko och "det" handlar om karavaner av migranter som vandrar norrut, ofta från Centralamerika genom Mexiko mot USA:s gräns.

ANNONS

Svaga lagar?

De senaste månaderna har antalet människor som gripits för att olagligt ha tagit sig över gränsen från Mexiko ökat dramatiskt och amerikanska myndigheter har varnat för att man inte klarar av att hantera alla ärenden. Under februari greps 76103 personer, jämfört med 36751 året innan, enligt statistik från USA:s tull- och gränssäkerhetsmyndighet.

Det fick invandringshöken Trump att i förra veckan via Twitter kritisera tidigare demokratiska presidenter för vad han anser är "svaga och dumma" invandringslagar. Han hotade att stänga stora delar av USA:s södra gräns.

Ett sådant drastiskt drag skulle få stora konsekvenser för såväl asylsökande familjer som för handeln mellan USA och Mexiko. Mexiko är USA:s tredje största handelspartner, den årliga handeln mellan länderna uppgår till hisnande 600 miljarder dollar, skriver tidningen Texas Tribune. Enbart vid den kaliforniska gränsstaden Calexico, dit Trump ska resa senare i veckan, passerar dagligen 1000 lastbilar.

"Måste patrullera"

Vita husets tillfällige stabschef Mick Mulvaney underströk under helgen varningen. I en intervju med tv-kanalen ABC sade han att "något dramatiskt" måste till om Trump inte ska fullfölja sin plan och stänga delar av gränsen.

- Enkelt uttryckt, folk som jobbar vid gränsövergångarna måste nu ut och patrullera i öknen där vi inte har en mur, sade Mulvaney.

ANNONS

- Vi behöver gränssäkerhet och vi kommer att göra det bästa vi kan med det vi har.

Utspelet påminner om den infekterade gränssäkerhetsdispyt som kokat i Washington DC de senaste månaderna. Den har bland annat lett till att delar av statsapparaten stängdes ner under december och januari och att presidenten utlyste ett ifrågasatt nödläge vid USA:s södra gräns.

Vill bygga mur

Bakgrunden är att president Trump i höstas inte fick gehör från Demokraterna för sitt budgetkrav på motsvarande 50 miljarder kronor för en gränsmur mot Mexiko, ett av hans mest viktigaste vallöften.

Trump har länge hävdat att kriminella och droger flödar in från Mexiko och att en gränsmur är det enda som kan stoppa det. Resonemanget har dock kritiserats av bedömare, bland annat med hänvisning till att det mesta av knarksmugglingen sker via de reguljära gränsövergångarna, inte ute i terrängen där presidenten vill bygga en mur.

Vid sidan av att stänga gränsövergångarna har president Trump även hotat att dra in bistånd till Guatemala, Honduras och El Salvador.

TT
Bakgrund: USA:s gräns och president Trump

Tuffare invandringspolitik, ökad säkerhet och en gränsmur mot Mexiko är signaturfrågor för USA:s president Donald Trump.

Under sitt första år vid makten 2017 väckte han uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder. Det överklagades i domstol men trädde senare i kraft i nedbantad form. Trump utlovade även tuffare tag mot USA:s uppskattningsvis 10,7 miljoner papperslösa.

I april i fjol stramades migrationspolitiken åt, då det meddelades att nolltolerans råder mot olaglig invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen grips och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september, greps nära 397000 personer för sådana brott. Det var fler än 2017, men färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400000 gripanden och betydligt färre än rekordåret 2000 då över 1,6 miljoner människor greps. Sedan i oktober har dock gripandena ökat kraftigt.

I höstas gjorde presidenten flera uppmärksammade verbala utspel mot en så kallad migrantkaravan med flera tusen centralamerikaner som vandrade mot USA. Soldater skickades till gränsen inför deras ankomst.

I budgetförhandlingarna i höstas begärde han 5,7 miljarder dollar för att bygga sin utlovade gränsmur mot Mexiko. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av USA:s statsapparat. När den avslutades tillsattes en grupp i kongressen som förhandlade fram ett gränssäkerhetspaket. I det avsattes knappt 1,4 miljarder dollar för gränsbarriärer. President Trump skrev under detta, och undvek därmed ännu en nedstängning av statsapparaten, men utlyste nödläge för att få fram mer pengar till sitt utlovade murbygge.

Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för muren.

ANNONS