Donald Trump Jr under intervjun med Fox News.
Donald Trump Jr under intervjun med Fox News.

Trumps FBI-favorit försvarar utredning

Christopher Wray, som är nominerad till ny chef FBI-chef, försvarar utredningen av misstänkta kopplingar mellan den ryska regeringen och USA:s president Donald Trumps stab. Detta efter att Donald Trump har kallat medierapporteringen om hans äldste sons ryska kontakter för en "häxjakt".

ANNONS
|

"Min son Donald gjorde ett bra jobb i går kväll. Han var öppen, transparent och oskyldig. Det här är den största häxjakten i den politiska historien. Sorgligt!"

USA:s president Donald Trump tog, på Twitter, till brösttoner för att försvara sonen Donald Trump Jr sedan avslöjandet om dennes möte med den ryska juristen Natalia Veselnitskaja briserat som en bomb i Washington. Det är inte första gången Trump talat om just "häxjakt", en term han använt för att beskriva den pågående Rysslandsutredningen som leds av Robert Mueller.

Men Christopher Wray, som Trump nominerat till ny FBI-chef efter den sparkade James Comey, tar avstånd från presidentens formuleringar.

ANNONS

- Jag anser inte att Mueller är ute på en häxjakt, säger Wray under ett obligatoriskt senatsförhör inför tillsättningen.

Ingen lojalitetsed

Wray försäkrar också att han inte under några omständigheter skulle svära personlig lojalitet till presidenten.

- Jag är lojal mot konstitutionen, rättsstaten och FBI:s uppdrag. Ingen har bett mig om någon form av lojalitetsed under någon del av den här processen och jag har definitivt inte gett någon, säger Wray.

Uttalandena ska ses mot bakgrund av att Trump, enligt egen utsago, avskedade Comey på grund av "Rysslandsgrejen". Enligt Comey hade Trump bett honom att lägga ned en utredning om den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynns ryska kopplingar, samt krävt hans lojalitet.

Lovades skadlig information

TrumpJr träffade Veselnitskaja i juni, två dagar efter det att hans pappa blivit Republikanernas presidentkandidat, och hade lovats information som skulle vara skadlig för Demokraternas kandidat Hillary Clinton. Uppgifterna om mötet har väckt starka reaktioner.

ANNONS

Den demokratiska senatsledamoten Tim Kaine, talar i en intervju med MSNBC om "potentiellt landsförräderi". Enligt Ron Wyden, även han demokratisk senatsledamot, råder det inte längre någon tveksamhet kring Trumpkampanjens samröre med Ryssland. Frågan är i stället hur omfattande samröret är. Även på den republikanska sidan ses uppgifterna som en röd flagga.

- Det faktum att han deltog i mötet är problematiskt. E-postmeddelandet är problematiskt, säger senatorn Lindsey Graham, som även tidigare uttalat sig kritiskt om Trump.

Mejlen som presidentsonen släppt är det mest konkreta beviset på att Trump-kampanjen välkomnade rysk hjälp för att vinna valet. Anklagelserna har skuggat Trumps tid vid makten, skapat rubriker i flera månader och lett till att flera utredningar dragits i gång i olika instanser.

Ryssland förnekar

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förnekar all inblandning.

- Med förvåning har jag fått veta att en rysk jurist, en kvinna, har beskyllts och att Trumps son beskyllts för mötet. För mig är det här galet, säger Lavrov, som för tillfället är i Bryssel.

ANNONS

Efter avslöjandet lade Trump Jr ut sin korrespondens med publicisten Rob Goldstone, som var den som hjälpte till att arrangera mötet, på sitt Twitterkonto. Presidentsonen menar att mötet "inte ledde någon vart".

- Det var bokstavligen 20 minuter av bortkastad tid, vilket var synd, säger Trump Jr i en tv-intervju med Fox News.

Mötet ägde rum i Trump Tower i New York. Förutom Donald TrumpJr deltog också presidentens svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjchefen Paul Manafort. Donald Trump den äldre ska inte ha informerats om mötet.

TT-Reuters
Bakgrund: Trump och Ryssland

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Även justitieminister Jeff Sessions träffade ambassadören i fjol, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, har haft möten med Kisljak före maktskiftet.

Den 9 maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare sade Trump att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom "släppa" utredningen av Flynn.

Den 17 maj utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

ANNONS