Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Trumps nödläge kan bli fråga för HD

USA:s president Donald Trump spelar ett högt politiskt spel när han utlyser nödläge vid mexikanska gränsen – trots kritik, även från partikamrater i kongressen. Nödläget kommer att skapa kraftiga protester, spår USA-kännaren Dag Blanck. Sannolikt kommer Trumps beslut att prövas av Högsta domstolen.

Det finns flera skäl för kongressens republikaner att vara nervösa efter att Trump på fredagen svensk tid meddelade att han utlyser så kallat nationellt nödläge vid landets södra gräns – ett sätt för honom att säkra finansieringen av den utlovade gränsmuren. Det kanske främsta är att det kan utgöra ett ur deras synvinkel "farligt" prejudikat: Framtida demokratiska presidenter kan då göra detsamma, med hänvisning till klimatkrisen eller något annat som ligger dem varmt om hjärtat.

- Hela idén att presidenter – oavsett om det är president Trump, president Warren eller president Sanders – kan utlysa nödläge och på något sätt runda maktdelningsprincipen och kunna styra om pengar till särskilda projekt utan att kongressen blandas in är en allvarlig konstitutionell fråga, sade den republikanske Texassenatorn John Cornyn nyligen till nyhetskanalen CNN.

"Rundar kongressen"

Demokraternas motdrag mot presidentens beslut att utlysa nödläge kommer att komma omgående, spår Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Det handlar då alltså om frågan huruvida Trumps beslut är i enlighet med grundlagen, det vill säga om situationen vid den mexikanska gränsen kan anses vara ett nödläge. Presidentens stridslystna kritiker menar att han använder möjligheten att utlysa nödläge för att kunna runda kongressen, som nekat honom större delen av de 5,7 miljarder som han i höstas krävde för att finansiera sitt murbygge.

- Kongressen kommer omedelbart att introducera resolutioner för att försöka upphäva beslutet, säger Dag Blanck till TT.

Den möjligheten finns i lagstiftningen, men förutsätter att det finns ett kraftigt stöd för att nödläget upphävs bland politikerna i kongressen.

- Det kommer att bli en process i representanthuset och en i senaten. Så får vi se hur de röstar. Sedan kommer säkert omgående en rättslig process att inledas, där det lämnas in stämningar mot Trumps beslut.

"Avgörs i HD"

Demokratiska ledare har upprepade gånger avvisat murbygget som "omoraliskt" och "ineffektivt". Partiet har framhållit att man är för ökat gränssäkerhet men att en mur inte är rätt väg. Men en obyggd mur kan ställa till det rejält för Trump, som gjorde muren till sin kärnfråga i valrörelsen.

Beslutet om nödläge gör det möjligt för presidenten att skaffa medel för att bygga muren genom att flytta runt pengar från andra budgetposter, förmodligen främst inom försvarsbudgeten, förklarar Blanck. USA-medier skriver att Trump nu planerar 8 miljarder dollar, motsvarande 75 miljarder kronor, för murbygget.

Troligtvis kommer den politiska och den rättsliga processen att löpa parallellt och ta lång tid. Det är sannolikt USA:s Högsta domstol som i slutändan kommer att avgöra om Trumps beslut om nödläge följer grundlagen. Men det betyder inte nödvändigtvis att murbygget stoppas under tiden.

- Om Trump beordrar att de ska börja bygga så kommer det säker att börja. Möjligtvis kan man få en federal domare att stoppa det i väntan på att ärendet är avgjort, säger Dag Blanck.