Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En polisbil kör förbi skolan i Parkland, Florida, när eleverna återvänder efter skolskjutningen. Arkivbild.

Trumps panel vill se beväpnad skolpersonal

Amerikanska skolor bör överväga att beväpna personalen, rekommenderar en expertpanel som president Donald Trump inrättat efter de många skolskjutningarna.

Kommissionen ledd av utbildningsminister Betsy DeVos inrättades efter skolskjutningen i februari i Parkland, Florida, där en tidigare elev sköt ihjäl 17 personer.

I en slutrapport avvisar kommissionen uppmaningar om att höja åldersgränsen för vapeninköp, med argumentet att de flesta skolskyttar kommer över vapen från familj och vänner. I stället föreslår panelen att personal ska beväpnas, även lärare i vissa fall.

Före eleverna

Särskilt skolor på landsbygden som ligger långt från närmaste polisstation har nytta av att personal har vapen, skriver experterna. Dessutom föreslås skolorna ta in krigsveteraner och före detta poliser som hjälp.

Demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, kritiserar rapporten och kallar den ett nytt lågvattenmärke från Trump och DeVos. Hon säger att den sätter särintressen och den amerikanska vapenlobbyorganisationen NRA:s intressen före uppgiften att skydda eleverna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Trump har tidigare sagt att han vill att vissa lärare ska ha möjligheten att få bära vapen, vilket fått skarp kritik från organisationer som kämpar mot vapenvåld.

Lämnas in

De som förespråkar hårdar vapenlagar vann samtidigt en strid på tisdagen, då Trumpregeringen meddelade att så kallade bump stocks (tillbehör som gör att halvautomatiska vapen fungerar som helautomatiska) förbjuds.

Ett sådant tillbehör användes av den man som sköt ihjäl 58 människor i Las Vegas i fjol. Den som äger bump stocks får 90 dagar på sig att förstöra dessa eller lämna in dem till myndigheterna. Lobbyorganisationen Gun Owners of America kommer att försöka få förbudet upphävt i domstol, eftersom den befarar att detta kan leda till att även andra typer av vapen förbjuds, skriver nyhetsbyrån Reuters.