Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En bar i Manchester gör sig redo att stänga på grund av nya virusregler.
En bar i Manchester gör sig redo att stänga på grund av nya virusregler. Bild: Jon Super/AP/TT

Tuffare virusregler för miljoner britter

Tuffare virusåtgärder kommer att träda i kraft för nästan sex miljoner människor i England under fredagen. I Wales uppmanas människor att stanna hemma och stormarknader får inte sälja kläder.

Det engelska systemet bygger på tre nivåer av åtgärder som syftar till att bromsa spridningen av coronaviruset.

Vid midnatt anslöt sig 2,8 miljoner människor i Manchesterområdet till Liverpool och Lancashire som redan står under den högsta nivån av virusrelaterade restriktioner. Nivå tre innebär att många barer och restauranger kommer att behöva stänga i fyra veckor och att människor bara får träffa personer från det egna hushållet inomhus.

I Wales uppmanas 3,1 miljoner människor att från och med i eftermiddag stanna hemma så mycket det går i 17 dagar. Verksamheter som klassas som icke-nödvändiga måste stänga och stormarknader får till exempel inte sälja kläder. Alla som kan ska jobba hemifrån och det är bara tillåtet att lämna hemmet för att handla mat, motionera eller hjälpa behövande.

Ekonomer har varnat för att nedstängningen i Wales kan komma att kosta 500 miljoner pund (motsvarande 5,7 miljarder kronor), skriver BBC .

På lördag kommer också South Yorkshire att omfattas av hårdare restriktioner, vilket innebär att över sju miljoner människor då kommer att leva under den allra tuffaste nivån av åtgärder i England.