Långa köer på Johannesburgs internationella flygplats efter att larmet om den nya virusvarianten fått många länder att införa flygstopp för resenärer från Sydafrika.
Långa köer på Johannesburgs internationella flygplats efter att larmet om den nya virusvarianten fått många länder att införa flygstopp för resenärer från Sydafrika. Bild: Jerome Delay/AP/TT

Turister fast i Sydafrika efter viruslarmet

Turisterna flockades på Johannesburgs flygplats efter det att oron för den nya virusmutationen fått många länder att stoppa flighter från Sydafrika.

ANNONS

Stämningen på Johannesburgs internationella flygplats präglades av oro och och förvirring när semesterfirare försökte få plats på plan tillbaka till sina hemländer.

Sent i torsdags utlyste Storbritannien stopp för resenärer från Sydafrika, där hittills ett hundratal fall av den nya virusvarianten omikron konstaterats. Under gårdagen föreslog EU-kommissionen flygstopp för alla länder i södra Afrika så fort som möjligt.

Fick sista platserna

En av de drabbade är 24-årige britten Toby Reid, som tältade med sin flickvän vid Taffelberget söder som Kapstaden när de nåddes av nyheten om inreseförbudet.

– Omkring 05.30 i morse gick vi upp för att se om vi kunde få en glimt av soluppgången och vid 06 fick vi reda på att det fortfarande fanns en chans att ta sig hem, sade han till AFP, ståendes i kön på flygplatsen i väntan på att checka in.

ANNONS

Han och flickvännen lyckades få de sista två platserna på en flight till Frankfurt. Men alla hade inte samma tur.

Ruth Brown, brittisk medborgare boende i Sydafrika, hade planerat att besöka sitt hemland igen nästa vecka för första gången sedan 2019. Men beskedet från den brittiska regeringen fick henne att bege sig till Johannesburgs flygplats i hopp om att resan över huvudet taget skulle bli av.

– Tydligen är den här flighten fullbokad, men vi kollar om det fortfarande går att hitta platser, sade hon efter att ha tillbringat fredagsmorgonen i telefonkö för att försöka boka om sin biljett.

Första europeiska fallet

Förutom Sydafrika har omikron även hittats i Botswana, Hongkong, Israel och Belgien, där det första europeiska fallet konstaterades under gårdagen.

Folkhälsomyndigheten i Sverige har uppdaterat sina rekommendationer till följd av den nya mutationen. Resenärer som befunnit sig i "Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) någon gång under de senaste sju dagarna före ankomsten till Sverige uppmanas att testa sig för covid-19", skriver man i ett pressmeddelande som publicerades på fredagskvällen.

ANNONS