Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Turkiet efter Trumps hot: Är inte rädda

Turkiets utrikesminister slår tillbaka mot Trumps hot om allvarliga ekonomiska bakslag om landet anfaller kurder i Syrien.

USA:s president Donald Trump twittrade sent på söndagen att USA har inlett ett tillbakadragande från Syrien, och att USA "kommer att ödelägga Turkiets ekonomi om de anfaller kurderna". Samtidigt varnade presidenten kurderna för att provocera Turkiet.

Kurdiska YPG har varit en stötesten i ländernas relation. YPG har hjälpt USA i kampen mot IS i Syrien, medan Turkiet ser organisationen som en förlängd arm till kurdiska terrorstämplade PKK-gerillan.

"Inte rädda"

Vid en presskonferens i Ankara svarar Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu Trump.

- Vi har flera gånger sagt att vi inte är rädda och inte kommer låta oss påverkas av hot, säger Cavusoglu, och understryker att ekonomiska hot mot landet inte kommer fungera.

Tidigare på måndagen twittrade Erdogans talesperson Ibrahim Kalin att Turkiet kommer att fortsätta bekämpa både IS och YPG och uppmanade Trump att tänka på de förpliktelser som USA har gentemot Turkiet i det strategiska partnerskap länderna har.

Säkerhetszon

YPG kontrollerar delar av norra Syrien och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har aviserat en militär insats mot de kurdkontrollerade områdena och deklarerat att YPG-styrkorna ska bort från landet.

Trump skrev också att han vill se en 30 kilometer bred säkerhetszon mellan Turkiet och kurdiskkontrollerade områden i Syrien. Hur denna säkerhetszon skulle kunna upprätthållas, eller var den skulle ligga, framgick inte.

Några detaljer om tidsplan eller omfattning av USA:s tillbakadragande har heller inte offentliggjorts.