Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, till vänster, i samspråk med sin amerikanske motpart Mike Pompeo i Ankara i oktober.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Turkiet: Går in i Syrien trots USA-närvaro

Turkiet är redo att inleda en offensiv mot kurdiska styrkor i Syrien även om USA dröjer med att dra tillbaka sina soldater från landet, hotar utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Utspelet kommer sedan USA begärt att Turkiet garanterar kurdstyrkornas säkerhet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Om tillbakadragandet ställs in med löjliga förklaringar såsom att turkarna massakrerar kurderna, vilket inte speglar verkligheten, kommer vi att verkställa detta beslut, säger Cavusoglu in en intervju med tv-kanalen NTV.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare aviserat en militär insats mot de kurdkontrollerade områdena i norra Syrien och deklarerat att de kurdiska YPG-styrkorna ska bort från landet.

USA har beväpnat, tränat och gett understöd till oppositionella i huvudsak kurdiska styrkor som stridit mot terrorgruppen IS i Syrien. Turkiet ser samma styrkor som ett hot och en förlängning av den kurdiska PKK-gerillan, som man betraktar som en terrororganisation.

USA:s president Donald Trump meddelade överraskande i december att USA:s soldater ska dras tillbaka från Syrien. Men det är oklart när det ska ske.