En bild på Jamal Khashoggi under en minnesstund. Arkivbild.
En bild på Jamal Khashoggi under en minnesstund. Arkivbild.

Turkiet slår tillbaka mot fransk spelteori

Turkiets president Erdogan spelar ett politiskt spel i Khashoggi-fallet, hävdar Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian. Det är helt oacceptabelt att påstå en sådan sak, invänder Turkiet.

ANNONS
|

Turkiet påstår att ett antal länder, däribland Frankrike, tagit del av upptagningar av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsultat i Istanbul den 2 oktober.

Frankrike säger dock att man inte alls har tagit del av några inspelningar. På frågan varför Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skulle påstå en sådan sak svarar den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian:

- Det betyder att han har ett politiskt spel att spela.

ANNONS

Kommunikationsproblem?

Och den franska invändningen väcker nu ont blod i Turkiet. Fransk underrättelsetjänst tog del av materialet den 24 oktober, säger Fahrettin Altun, kommunikationschef vid det turkiska presidentkansliet.

- Vi ser det som oacceptabelt att han anklagar president Erdogan för att "spela politiska spel", säger Altun, som ställer sig frågande till om franska myndigheter har dålig kommunikation sinsemellan.

- Låt oss inte glömma bort att det här fallet redan skulle ha mörklagts om det inte hade varit för Turkiets beslutsamma ansträngningar.

Det var i ett tv-sänt tal i helgen som den turkiske president Erdogan sade att landets myndigheter lämnat över inspelningar till Saudiarabien, USA, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Tidigare har Erdogan riktat skulden för mordet på Jamal Khashoggi mot "högsta nivå" inom det saudiska styret, dock utan att peka rakt mot kungafamiljen.

Tvärtom från Trudeau

Medan Frankrike dementerar detta meddelar Kanadas premiärminister Justin Trudeau att den kanadensiska säkerhetstjänsten har lyssnat på Turkiets material.

ANNONS

- Kanada har fått ta del av allt Turkiet hade att dela med sig av och jag talade med Erdogan för några veckor sedan, och här i Paris talade vi kort och jag tackade honom för hans styrka i hanterandet av Khashoggi-situationen, säger Justin Trudeau vid en presskonferens.

I Paris diskuterade USA:s president Donald Trump och Recep Tayyip Erdogan hur USA och Turkiet ska agera gentemot Saudiarabien som svar på dödandet av Khashoggi.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt besöker på måndagen Saudiarabien och Förenade arabemiraten för att trycka på för att kriget i Jemen måste få ett slut – och på att Saudiarabiens ledare måste samarbeta med en utredning kring vad som hände Jamal Khashoggi.

TT-AFP-Reuters
Bakgrund: Jamal Khashoggis försvinnande

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Jamal Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och han hade även beskrivit den rädslans kultur han ansåg råda i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut igen.

Inledningsvis hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han påstods ha dött i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS