Enheter ur det ryska luftvärnssystemet S-400 under en militärparad i Moskva. Arkivbild.
Enheter ur det ryska luftvärnssystemet S-400 under en militärparad i Moskva. Arkivbild.

Turkiet: USA:s ultimatum inte i Natoanda

USA anser att Turkiet bryter mot sina åtaganden gentemot Nato genom köpet av det ryska luftvärnsvärnssystemet S-400. Turkiet anser att USA bryter mot sina åtaganden gentemot en Natomedlem genom att straffa Ankara för köpet.

ANNONS
|

I ett uttalande morrar det turkiska försvarsdepartementet över ett brev som USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan nyligen skrev till sin turkiska kollega Hulusi Akar. Brevets "ordval och infallsvinkel" bröt enligt departementet mot "alliansens anda (och) orsakade oro".

USA oroas i sin tur för att installationen av S-400 gör att tekniska hemligheter kring det hypermoderna smygarflygplanet F-35 ska läcka ut. Washington har ifrågasatt möjligheten till teknisk anpassning inom Nato för Turkiet och har hotat med att stoppa samproduktionen av F-35 – men Turkiet har envisats med att genomföra köpet.

I brevet slamrar Shanahan också med hotet om att den 31 juli kasta ut alla de turkiska piloter som övar på F-35 från USA, och stoppa vidare utbildning.

ANNONS

Turkiska försvarsdepartementet understryker nu vikten av "fortsatt dialog baserad på ömsesidig respekt och vänskap och ansträngningar för att hitta en lämplig lösning på frågorna".

I helgen sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att de första leveranserna av S-400 väntas under första halvan av juli.

TT-AFP
ANNONS