Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryska luftvärnssystemet S-400 under en övning inför ett parad i Moskva. Arkivbild.

Turkiet: Vapenköp kan inte stoppas

Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400 kan inte stoppas, uppger utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, trots sprickan med USA som köpet orsakat.

- Vi har sagt det till dem (USA) jag vet inte hur många månader eller år sedan att det är ett färdigt avtal, så vi kan inte avbryta det, säger Cavusoglu.

USA är bland annat orolig för att installationen av S-400 gör att tekniska hemligheter kring det hypermoderna smygarflygplanet F-35, som delvis tillverkas i Turkiet, ska läcka ut, och har varnat för att USA kan gå vidare med sanktioner mot Turkiet om landet går vidare med köpet. För några dagar sedan uppgav Pentagon att man skjuter upp leveranser och verksamheter kopplade till F-35-programmet.

Turkiet å sin sida framhärdar i att avtalet med Ryssland inte utgör någon säkerhetsrisk för USA, och har föreslagit en gemensam arbetsgrupp för att lösa dispyten. Men det är inte USA intresserat av.

- En teknisk arbetsgrupp är i det här läget inte nödvändigt eller en väg som USA ser som en lösning, säger Eric Pahon, talesperson för försvarshögkvarteret Pentagon.