Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Lviv.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Lviv. Bild: Ukrainas presidentkansli via AP/TT

Erdogan: Turkiet på Ukrainas sida

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att landet står på Ukrainas sida i konflikten. Uttalandet kommer bara två veckor efter att presidenten lovade att stärka det politiska och ekonomiska samarbetet med Ryssland.

ANNONS

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har på torsdagen träffat både FN:s generalsekreterare António Guterres och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Lviv i västra Ukraina.

Två veckor tidigare mötte Erdogan den ryske presidenten Vladimir Putin i Sotji. Då lovade de båda parterna att stärka det politiska och ekonomiska samarbetet.

Stöttar Ukraina

Men i samband med besöket i Lviv, uppgav Erdogan att Turkiet stöttar Ukraina och kommer att fortsätta med sina diplomatiska försök att få ett stopp på striderna.

– Medan vi fortsätter våra ansträngningar för att hitta en lösning, förblir vi på våra ukrainska vänners sida, säger Erdogan enligt AFP.

Zelenskyj berömmer Erdogans besök i Ukraina, som är den turkiske ledarens första sedan det ryska anfallskriget inleddes i slutet av februari.

ANNONS

– Turkiets presidents besök i Ukraina är ett kraftfullt budskap om stöd från ett så mäktigt land, säger Zelenskyj.

Zaporizjzja i fokus

Efter mötet varnar Erdogan för risken för att en olycka som han beskriver som "ännu en Tjernobyl" skulle kunna ske vid det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja.

President Zelenskyj uppmanar FN att säkerställa säkerheten vid kärnkraftverket. Han kritiserar vad han beskriver som "avsiktliga" ryska attacker mot kärnkraftverket. Ukraina och Ryssland har tidigare anklagat varandra för att ligga bakom attacker mot kärnkraftverket.

Utöver det spända läget kring kärnkraftverket Zaporizjzja diskuterades underlättande av spannmålsexport från Ukraina.

Ryska byar evakuerade

Samtidigt har två ryska byar nära gränsen till östra Ukraina evakuerats efter att en brand bröt ut i en ammunitionsdepå, uppger lokala myndigheter.

Inga personer uppges ha skadats, och enligt regionens guvernör Vyatjeslav Gladkov undersöker man orsaken till branden.

Branden kommer efter att flera explosioner inträffat vid en rysk ammunitionsdepå på den ockuperade Krimhalvön i veckan. Mycket är fortfarande oklart kring explosionerna och officiellt har Ukraina inte tagit på sig ansvaret för någon av dem.

FN:s generalsekreterare António Guterres på besök i Lviv i västra Ukraina.
FN:s generalsekreterare António Guterres på besök i Lviv i västra Ukraina. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 17 augusti.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 17 augusti. Bild: Anders Humlebo/TT
ANNONS