Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anhängare till regeringen fortsätter att demonstrera på Turkiets gator. Arkivbild.

Turkisk uppmaning kan vara brottslig

Turkiet uppmanar svenskar att lämna in uppgifter om Gülenanhängare till presidentkansliet, rapporterar Ekot. Enligt folkrättsexpert Ove Bring kan det bli tal om olovlig underrättelseverksamhet eller flyktingspionage.

President Recep Tayyip Erdogans jakt på gülenister bedrivs också i utlandet. På en Facebooksida för anhängare till regeringspartiet AKP i Sverige uppmanas "alla att rapportera personer, organisationer och lärosäten som stöder eller finansierar Fethullah Gülens terrororganisation, både inom landet och utomlands", enligt Ekot. Numret som anges går till presidentkansliet i Turkiet.

- Det är i en gråzon som gränsar till folkrättsbrott, att en regering försöker genomföra sin politik – i det här fallet förföljelse av politiska motståndare – på en annan stats territorium, säger Ove Bring, professor i folkrätt vid Försvarshögskolan och Stockholms universitet.

Om inlämnad information leder till att någon i Sverige "lider skada eller risk för att bli attackerade" kan det handla om olovlig underrättelseverksamhet eller flyktingspionage, vilket i sin tur kan leda till fängelse.

- De personer som svarar på den här turkiska framställan begår ju en egen risk. Om det innebär att de sätter andra personers säkerhet i fara så gör de sig skyldiga för brott mot svensk lag och det har de kanske inte klart för sig, säger Bring.

Ska kontakta ambassadör

Svenska regeringen har ännu inte kontaktat den turkiska ambassaden om uppgifterna, men säger till TT att det kommer att göras i dag eller i morgon.

- Vi kan inte veta säkert vad som är regeringens inblandning i det här, men det blir ett tillfälle för oss att prata med Turkiets ambassadör om detta och den mycket oroande utvecklingen i Turkiet, säger utrikesminister Margot Wallström.

Hon vill inte spekulera i om det kan bli tal om några andra åtgärder från Sveriges sida.

- Det är inte för regeringen att avgöra om det här är någonting brottsligt. Det är ju för rättsvårdande instanser att bedöma det.

Inget rättsligt stöd

Den turkiska ambassadören Kaya Türkmen säger till Ekot att det är "naturligt" att turkiska staten är intresserad av den här typen av uppgifter, även om han själv säger sig inte känna till uppmaningen.

- Jag tror inte att Sverige har lagar som förbjuder Turkiet att samla information om aktiviteterna hos en organisation som försöker störta regeringen i Turkiet. Alla stater har rätt att samla information om handlingar som är riktade mot den – även om det handlar om individer som bor i Sverige, säger han.

Enligt Ove Bring har de dock inget som helst stöd för att misstänkliggöra en hel grupp på det här sättet. Har de bevis som pekar ut specifika personer kan de göra en formell begäran om utlämning.

- Vad som är förvånande är att det kommer från en delvis europeisk stat, som är med i Europarådet och part till Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Man förväntar sig inte det från en stat som hittills har varit en europeisk demokrati, säger han.

Nekar till inblandning

President Erdogan anklagar den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen och hans anhängare för kuppförsöket förra helgen, som Gülen i sin tur har fördömt och nekat till all inblandning i.

Den senaste veckan har den turkiska regeringen utlyst tre månaders undantagstillstånd och gjort omfattande utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och utbildningssystemet. Tusentals har frihetsberövats och ännu fler sparkats från sina jobb.