Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Civila flyr från IS-fästet al-Raqqa, i takt med att terrorgruppen tappar mark i sin självutnämnda huvudstad i Syrien. (Bilden är tagen i fredags.)

Tusentals civila flyr slutoffensiv i al-Raqqa

3 000 civila har under natten flytt från al-Raqqa i Syrien, terrorgruppen IS forna självutropade huvudstad. Ett slutligt anfall mot en enklav i staden har nu inletts, i syfte att "få slut på" IS närvaro, uppger den USA-stödda SDF-milisen.

- Över 3 000 civila lämnade staden under natten, som del i en uppgörelse, och begav sig till områden som kontrolleras av SDF, säger talespersonen Talal Sello till nyhetsbyrån AFP.

Mellan 200 och 300 IS-anhängare finns nu kvar i staden, enligt den kurdisk-arabiska SDF-milisen, som strider mot IS i Syrien med stöd av den USA-ledda alliansen.

Enligt Talal Sello kommer de flesta av de IS-stridande som nu finns kvar i staden från andra länder än Syrien.

Mänskliga sköldar

Tidigare meddelade milisgruppen att striderna skulle fortsätta "tills hela staden är rensad på terrorister som vägrar ge upp, inklusive utländska terrorister".

En del av terrorgruppens anhängare tilläts under gårdagen lämna staden, framförallt stridande från Syrien, enligt vissa uppgifter med civila som mänskliga sköldar.

"Eftersom vårt mål är att befria, snarare än att döda, vädjade vi till SDF att ordna säker passage ut ur staden för de lokala stridande", säger lokala klanledare i ett uttalande.

Varnande finger

Men uppgifterna går isär om huruvida de utländska IS-anhängarna omfattades av uppgörelsen. Lokala myndigheter i al-Raqqa säger att en av terrorgruppens stridande utifrån lämnade staden, vilket förnekas av SDF.

Offensiven mot al-Raqqa inleddes i juni i år, efter att staden under tre år varit terrorgruppens självutropade huvudstad i Syrien.

Nu ser staden ut att falla inom kort men överste Ryan Dillon, den USA-ledda koalitionens talesperson, lyfter ett varnande finger.

- Vi förväntar oss fortfarande att det kommer att vara svåra strider, säger han enligt Reuters.