Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anhängare till Erdogan bränner bilder av predikanten Fetullah Gülen, som president Erdogan anklagar för kuppförsöket. Arkivbild.

Två av tre turkar misstror Gülen

Nästan två tredjedelar av turkarna tror att predikanten Fethullah Gülen låg bakom det misslyckade kuppförsöket i Turkiet, visar en ny undersökning. Samtidigt kommer rapporter om tortyr av gripna.

De senaste dagarna har Amnesty International rapporterat om tortyr i spåren av de stora utrensningar som genomförts efter kuppförsöket. Människorättsorganisationen säger sig ha trovärdiga bevis på att människor utsatts för såväl allvarlig misshandel och hot som våldtäkt och fysiskt påfrestande ställningar, samt förvägrats mat, vatten och medicinsk vård.

- (Det) är extremt alarmerande, speciellt med tanke på den omfattning av gripanden som vi har sett den senaste veckan. De dystra detaljer som vi har dokumenterat ger bara en ögonblicksbild av de övergrepp som kan ske i häktena, säger Amnestys Europachef John Dalhuisen i ett uttalande på deras hemsida.

Misstror Gülen

Även organisationen Human Rights Watch har uttryckt stark oro för utvecklingen den senaste veckan. Över 10 000 människor har gripits och runt 50 000 har avskedats eller på andra sätt skiljts från sitt arbete. President Recep Tayyip Erdogan har motiverat utrensningarna med att de utpekade ska ha kopplingar till Gülenrörelsen, som han hävdar låg bakom kuppförsöket.

Enligt nya siffror från opinionsundersökningsinstitutet Andy-Ar tror nästan två tredjedelar av turkarna att predikanten Fethullah Gülen är den ansvarige, rapporterar AFP. Gülen själv bor i exil i USA och har nekat till inblandning och fördömt den misslyckade kuppen.

Ny konstitution

Turkiets regering planerar nu att skriva en ny konstitution tillsammans med de största oppositionspartierna, uppger premiärminister Binali Yildirim.

- Alla huvudpartier är redo att starta arbetet med en ny konstitution, sade han enligt AFP till journalister i Ankara på måndagen.

Den nuvarande konstitutionen är från efter kuppen 1980.