Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Bild: Odd Andersen/AP/TT

Tyskland kan lyfta reseavrådan till EU-länder

Från och med mitten på juni kan tyskarna räkna med att få grönt ljus för semester i 31 europeiska länder, om coronasituationen tillåter det. Det visar ett dokument som nyhetsbyrån DPA har tagit del av.

ANNONS

Tyskland har precis som Sverige och många andra länder infört en global reseavrådan till följd av coronapandemin.

Men från och med den 15 juni kan avrådan komma att lyftas för EU:s 27 medlemsländer samt Storbritannien, Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein, enligt dokumentet, som regeringen i Berlin ska ta ställning till under onsdagens sammanträde.

Tidigare lättnad

Samtidigt har tyska regeringen kommit överens med delstaterna om att tidigarelägga lättandet av reglerna om social distansering till den 29 juni, en vecka före det tidigare tänkta datumet, enligt en regeringstalesperson.

I uppgörelsen ingår också att upp till tio personer ska få träffas från den 6 juni utomhus, rapporterar Reuters.

ANNONS

I privata bostäder finns ingen gräns, men de som träffas måste vädra ordentligt och se till att det går att hålla tillräckligt avstånd till varandra.

Färre dödsfall

Förhandlingen med delstaterna om de stegvisa coronalättnaderna har blivit en konfliktfråga mellan förbundskansler Angela Merkel och flera av ledarna runt om i landet. Flera av delstaterna vill gå fortare fram än regeringen i Berlin i återöppnandet av samhället.

Tyskland har Europas största befolkning, men har trots det haft mycket färre dödsfall än andra stora europeiska länder som Frankrike, Storbritannien, Spanien och Italien – drygt 8 300. Många bedömare förklarar den tyska framgången med omfattande testning och en väl utbyggd sjukvård.

Pontus Ahlkvist/TT

Drygt 180 000 av Tysklands knappt knappt 83 miljoner invånare har bekräftats smittade av coronaviruset. Omkring 8 300 har avlidit.

Det första coronafallet registrerades i landet den 27 januari.

Den 20 april meddelade regeringen att landet hade kontroll över spridningen av viruset och en del mindre affärer i olika delar av landet fick öppna.

I maj har restauranger och barer i flera delar av landet fått öppna igen, under särskilda restriktioner. Den 16 maj körde fotbollsligan Bundesliga igång för tomma läktare.

Då Tyskland är en federation sker återöppnandet av samhället i olika takt i olika delstater.

Källa: Reuters, Johns Hopkins-universitetet

ANNONS