Martin Griffiths är FN:s Jemensändebud. Arkivbild.
Martin Griffiths är FN:s Jemensändebud. Arkivbild. Bild: Pavel Golovkin

UAE vägrar medge stöd till separatister

Förenade arabemiraten (UAE) förnekar att landet stödjer de separatister som kastat ut regeringstrogna styrkor från hamnstaden Aden i södra Jemen. Samtidigt tycks förhandlingsläget mellan parterna vara helt låst.

ANNONS

"Vi beklagar de anklagelser vi hör riktas mot UAE när det gäller utvecklingen i Aden, som vi kategoriskt förnekar", skriver Saud Al-Shamsi, Förenade arabemiratens FN-ambassadör, på Twitter.

Styrkan SBF (Security Belt Force) har tränats i UAE och domineras i sin tur av STC (Southern Transitional Council) som har ett självständigt Sydjemen som främsta mål. Tidigare i augusti tryckte STC bort styrkor som är lojala med Jemens internationellt erkända regering från Aden, som var huvudstad i landet Sydjemen innan det 1990 slogs samman med Nordjemen till landet Jemen. Enligt FN dödades ungefär 40 människor i striderna om Aden.

Efter påtryckningar från den saudiskledda militäralliansen, som stödjer president Abd Rabbu Mansur Hadis regering och där även UAE ingår, lämnade STC ett antal myndighetsbyggnader men behöll de militära posteringarna.

ANNONS

Låst förhandlingsläge

Under tisdagen ökade spänningarna igen när STC erövrade två baser av regeringsstyrkorna längs kusten.

FN:s Jemensändebud Martin Griffiths har varnat för att landet kan splittras igen och STC:s ledare Aidarus al-Zubaidi har accepterat en inbjudan från Saudiarabien dit han åkt för förhandlingar. Men Jemens biträdande utrikesminister Mohammad al-Hadhrami skriver på Twitter att regeringen vägrar förhandla med STC innan rörelsen lämnat "alla positioner den har erövrat" och återlämnat alla erövrade vapen.

Regeringen skrev på tisdagen också att UAE är "fullt ut ansvarigt för det väpnade upproret" och manade landet att sluta "stödja denna milis".

Utifrån sett är splittringen inom alliansen ett hårt slag för den sunnimuslimska militäralliansens kamp mot de nordliga Iranstödda shiamuslimska Huthirebellerna som kastade ut regeringen från Jemens huvudstad Sanaa 2014.

Drönare nedskjuten

Två amerikanska källor uppger samtidigt att en amerikansk militär drönare av typen MQ-9 Reaper har skjutits ned över Dhamar-området sydost om Sanaa. Enligt källorna sköts drönaren ned sent på tisdagen, och Huthirebellerna uppgav tidigare på onsdagen att en amerikansk drönare träffats av deras luftvärn.

En av de amerikanska källorna säger att det troligtvis var en luftvärnsrobot som sprängde drönaren. Enligt den andra källan är det ännu är för tidigt att peka ut ansvariga för nedskjutningen.

Nedskjutningen kommer när spänningen mellan Teheran och Washington redan är mycket hög.

ANNONS

Även i juni sköts en amerikansk drönare ned över Jemen.

En amerikansk drönare av typen MQ-9 Reaper. Arkivbild.
En amerikansk drönare av typen MQ-9 Reaper. Arkivbild. Bild: Larry E. Reid jr/USA:s flygvapen/AP/TT

Fakta: Konflikten i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade dåvarande president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig åsidosatta och diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har tiotusentals människor dödats och miljontals drivits på flykt.

Ett avtal om begränsat eldupphör slöts i Sverige i december men inte mycket har förändrats på marken. FN-ledda samtal mellan parterna har fortsatt, men det finns ännu ingen lösning för en varaktig fred.

På senare tid har även sydjemenitiska separatister hamnat i strid med regeringstrogna styrkor.

ANNONS