Flygplan parkerade på Kastrup den 15 mars efter att SAS meddelat att de drar ner på personal och linjer på grund av coronakrisen.
Flygplan parkerade på Kastrup den 15 mars efter att SAS meddelat att de drar ner på personal och linjer på grund av coronakrisen. Bild: Johan Nilsson/TT

UD om strandade svenskarna: "Exceptionellt läge"

Runt 40 000 svenskar befinner sig utomlands just nu. Många av dem är strandade och vet inte när de får komma hem. Regeringen har tillskjutit miljontals kronor för att underlätta Utrikesdepartementets arbete med att få hem svenskarna.
– Vår målsättning är att svenskar som vill ska kunna komma hem, säger Buster Mirow Emitslöf på UD:s presstjänst.

ANNONS
|

Bohusläningen har tidigare rapporterat om André Viktorsson från Uddevalla som skulle på en weekendresa till Serbien – men som blev kvar i flera veckor då landet utlyste nödläge och stängde gränserna. Nu har han blivit erbjuden ett flyg till Tyskland, men situationen är fortfarande mycket osäker.

– Jag vågar inte hoppas på för mycket, säger han.

40 000 svenskar utomlands

Den 14 mars gick utrikesdepartementet ut med rekommendationen att svenskarna ska tänka över sina resor, om de verkligen är nödvändiga. Länder världen över tar till drastiska åtgärder för att förhindra smittspridningen av coronaviruset. Det handlar om stängda gränser, utegångsförbud och indragna flyg.

ANNONS
Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.
Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på Utrikesdepartementet. Bild: Regeringskansliet

UD uppskattar att det är drygt 40 000 svenskar som befinner sig på resa utomlands just nu.

– Det är ett exceptionellt läge i omvärlden just nu. UD och våra utlandsmyndigheter arbetar intensivt i en förstärkt organisation för att ge råd och information till svenskar som befinner sig utomlands om till exempel transportmöjligheter, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

LÄS MER: Morgan fast i Spanien: "Känns som Sovjet 1979"

Prioriterar vissa områden

Det är upp till resenären själv att ordna flygbiljett hem, antingen via flygbolag, resebyrå eller försäkringsbolag. Men på en del platser i världen finns inte den möjligheten då de kommersiella flygen slutat gå. Enligt Buster Mirow Emitslöf är det de områdena som nu prioriteras av Utrikesdepartementet.

– UD tittar aktivt på lösningar för de platser där alla andra möjligheter är uttömda. Vår prioritet just nu är de platser där möjligheterna att ta sig hem är uttömda och där situationen för svenska resenärer är särskilt allvarligt. För dessa länder tittar vi nu på vilka möjligheter som finns.

Utrikesdepartementet håller kontakter med myndigheter och flygbolag för att få tillstånd till flygningar.

– Sådana samarbeten har exempelvis möjliggjort två kommersiella hemresor från Marocko, berättar Buster Mirow Emitslöf.

Tio miljoner i stöd

Men det finns många logistiska utmaningar. Exempelvis kan det vara att svenskar i vissa länder är utspridda på olika orter och att det kan vara svårt att ta sig fram inom landet.

ANNONS

André Viktorsson som är strandad i Serbien berättade att han hann med sista bussen till huvudstaden innan landets busstrafik blev kraftigt begränsad.

– Vi har en särskild grupp inom vår krisorganisation som just nu bara arbetar med logistikfrågor. Regeringen har nyligen fattat beslut om att tillföra medel till UD för det konsulära uppdraget med tio miljoner kronor. Det betyder att vårt utrymme för att hjälpa svenskar utomlands blir större, säger Buster Mirow Emitslöf.

ANNONS