Den före detta georgiske presidenten Micheil Saakasjvili fritogs ur en polisbil i centrala Kiev av en uppretad folkmassa kort efter att han gripits av polis.
Den före detta georgiske presidenten Micheil Saakasjvili fritogs ur en polisbil i centrala Kiev av en uppretad folkmassa kort efter att han gripits av polis.

Ukrainsk frist till fritagen ex-president

Ukrainas riksåklagare har gett den före detta georgiske presidenten Micheil Saakasjvili en frist på 24 timmar att överlämna sig frivilligt. Varningen kommer sedan georgiern fritagits ur en polisbil i Kiev.

ANNONS
|

Micheil Saakasjvili greps under dramatiska former av maskerad polis i Kiev på tisdagen. Men när han skulle föras bort i ett polisfordon blockerades vägen av den omstridde politikerns anhängare.

Under tumulten som följde slogs fordonet sönder varpå Saaskasjvili fritogs. Han ledde sedan sina anhängare i en protestmarsch mot parlamentet i Kiev.

- I dag kan ni ha räddat mitt liv. Därför tillhör mitt liv er, sade Saakasjvili enligt nyhetsbyrån Reuters när han senare anslöt sig till ett protestläger som byggts upp vid parlamentet tidigare i höst.

ANNONS

Saakasjvili upprepade även sitt krav på att Ukrainas president Petro Porosjenko måste avsättas.

Från presidentkansliet var det tyst, men Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov varnade för blodutgjutelse och sammandrabbningar. Samtidigt gav Ukrainas riksåklagare Jurij Lutsenko den före detta georgiska presidenten en frist inom vilken han måste överlämna sig frivilligt.

- Om 24 timmar kommer hela Ukrainas rättsväsende göra vad som krävs för att se till att Micheil Saakasjvili ställs inför utredare, sade Lutsenko enligt Reuters.

Vindarna har vänt

Under den blodiga så kallade Majdanrevolten i Ukraina 2014 var Saakasjvili en bundsförvant till Petro Porosjenko, som efter revolten valdes till president. Saakasjvili utsågs då till guvernör i regionen Odessa och fick ukrainskt medborgarskap.

Sedan dess har dock vindarna vänt. Saakasjvili avpolleterades från guvernörsposten för ett år sedan, i samband med att reformivrare rensades ut ur regeringen. I somras blev han dessutom av med sitt ukrainska medborgarskap.

Den numera statslöse Saakasjvili är sedan tidigare begärd utlämnad av Georgien, där han anklagats för korruption och omfattande förskingring av offentliga medel.

Enligt opinionsmätningar är stödet för Saakasjvili bland ukrainska väljare begränsat. Han betraktas inte som en realistisk kandidat inför presidentvalet 2019, enligt Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI) i Stockholm.

ANNONS

- Han är känd för att vara ganska egensinnig och driver en ganska hårdför politisk linje, säger Kragh.

Ingen större bas

- Men han är en påminnelse för det ukrainska folket om att Porosjenko lovat reformer, men att det under tre års tid hela tiden har varit ett steg framåt och två steg bakåt, tillägger han.

Saakasjvilis kritik mot regeringen i Kiev handlar främst om uteblivna demokratiska reformer efter Majdanrevolten.

Anklagelserna mot Saakasjvili, som går ut på att han leder en olaglig politisk rörelse, kommer kort efter att EU-kommissionen stoppat planerade utbetalningar av nödlån till Ukraina med hänvisning till uteblivna reformer.

- Det finns fortfarande stora problem med korruption. Det gäller också rättssystemet, som anses påverkat av politiska hänsyn, säger Kragh.

ANNONS
TT
Fakta: Nödlån stoppade efter uteblivna reformer

Det krigshärjade landet Ukraina fick ett stödprogram med löften om nödlån och garantier värda 40 miljarder dollar 2015. Men utbetalningarna av stödpengarna har villkorats av reformer, varav flera aldrig har genomförts. Följaktligen har stora delar av stödprogrammets nödlån stoppats.

Bakom stödprogrammet står EU, IMF och Världsbanken tillsammans med länder som USA, Tyskland och Sverige.

EU-kommissionen, som hittills betalat ut nödlån för motsvarande 28 miljarder kronor, har dock samtidigt öppnat dörren för ett nytt stödprogram till Ukraina, med villkorade nödlån.

ANNONS