Ukrainska soldaternas svar till ryska fartyget: ”Knu**a dig själv!”

De 13 ukrainska soldaterna stationerade på ön Zmiinyi Island i södra Ukraina uppmanades av ett ryskt stridsfartyg att ge upp. Nu sprids de ukrainska soldaternas svar i sociala medier.
– Ryska stridsfartyget, gå och knu**a dig själv! ropar en av dem kort innan de attackerades.

ANNONS
|

Den här artikeln har skrivits om. I en tidigare version påstods att soldaterna omkom.

Händelsen utspelade sig under krigets första dag.

Tretton ukrainska soldater var då stationerade på den lilla klippön Zmiinyi Island i Svarta havet, på engelska ”Snake Island”, söder om Ukrainas fastland. I en ljudinspelning, som Ukrainas inrikesministerium bekräftat är äkta, hörs ett ryskt stridsfartyg anropa soldaterna på ön.

– Detta är ett militärt krigsfartyg. Det här är ett ryskt militärt krigsfartyg. Jag föreslår att ni lägger ner er vapen och kapitulerar för att undvika blodsutgjutelse och onödiga offer. Annars kommer ni att bombas, säger den ryske officeren enligt CNN:s översättning av ljudinspelningen.

ANNONS

En ukrainsk soldat ropar då tillbaka:

– Ryska stridsfartyget, gå och knu**a dig själv!

Det är de sista kända orden från soldaten på ön.

LÄS MER:Putins pengar ska frysas

I ett annat videoklipp som uppges vara från samma ö, från en livesändning gjord av en annan ukrainsk soldat, syns hur de kort därefter beskjuts.

Enligt Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj uppgav först att alla tretton soldater som försvarade Zmynjii Island dödades i de ryska beskjutningarna. De uppgifterna togs sedan tillbaka av ukrainska flottan. På måndagen skrev man i ett inlägg på Facebook att soldaterna lever och mår bra, men att de inte kunde fortsätta försvara ön, eftersom de fick slut på ammunition, rapporterar BBC.

LÄS MER:Ryska angreppet mot Ukraina i bilder

LÄS MER:Volvo Cars stoppar export till Ryssland – färja fick vända

LÄS MER:Expert: Ukraina bjuder hårdare motstånd än väntat

ANNONS