Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Barcelona demonstrerade omkring 450 000 människor på lördagen efter premiärminister Mariano Rajoys besked om att avsätta den katalanska regionregeringen.

Undersökning: Separatisterna behåller makten

Spaniens regering ser ett framtvingat nyval i Katalonien som en lösning på det nuvarande dödläget i konflikten om katalansk självständighet. Men enligt en färsk opinionsundersökning skulle separatistblocket behålla sin majoritet i regionparlamentet.

Premiärminister Mariano Rajoy (PP) har meddelat att Kataloniens regionregering kommer att avsättas som en följd av folkomröstningen om självständighet. Den katalanska förvaltningen hamnar då under centralregeringens kontroll till dess att nyval hålls i regionen.

I det senaste regionvalet fick den separatistiska koalitionen Junts pel Sí ("Tillsammans för ja") och dess vänsterradikala stödparti CUP en knapp majoritet i parlamentet – men utan att få en majoritet av rösterna. Och enligt opinionsundersökningen som publicerats av El Periódico skulle resultatet bli snarlikt om ett val hölls i dag.

Förändringar inom blocken

Separatisterna, som i valet 2015 fick 47,8 procent av rösterna, skulle enligt undersökningen få 47,9 procent nu. Det skulle innebära 70 till 73 av de 135 platserna i regionparlamentet, mot dagens 72.

Det som främst skulle förändras är mandatfördelningen inom blocken. Vänsterpartiet ERC, som styrs av Kataloniens vicepresident Oriol Junqueras, skulle bli största parti med 28,1 procent. Regionpresident Carles Puigdemonts PDECAT får i undersökningen 12,0 procent.

Det spanska regeringspartiet Partido Popular, som i valet 2015 fick 8,5 procent av rösterna, får i undersökningen 7,5 procent av stödet.

Artikel 155

Centralmaktens åtgärder sker med hänvisning till artikel 155 i Spaniens grundlag, som ger Madridregeringen makt att skydda "Spaniens allmänna intressen" om någon region inte fullföljer sina åtaganden. Mariano Rajoy sade i helgen att hans ministrar inte kommit fram till att självstyret ska dras in helt.

Däremot måste makthavare som brutit mot lagen i samband med folkomröstningen för tre veckor sedan bort, enligt Rajoy. Därför föreslår Spaniens regering att Kataloniens regionregering avsätts.

Carles Puigdemont var en av många som efter Rajoys tal deltog i en stor demonstration i Barcelona. Efteråt gjorde den katalanske regionpresidenten ett uttalande där han kallade regeringens åtgärder en attack mot demokratin, den värsta sedan förtrycket under diktatorn Francisco Franco.